10 May 2007

Как сме се превърнали в това, което сме?


„Какво обичах" е третият роман на нашумялата през последните години американска авторка Сири Хуствет, наричана от някои „най-изтънчената и привлекателна писателка на Америка".

Хуствет е с норвежко потекло, но е родена през 1955 г. в щата Минесота. Тя е съпруга на големия съвременен американски писател Пол Остър.

„Какво обичах" е историята на двама мъже, преразказана от изкуствоведа Лио Херцбърг: на самия Лио и на неговия близък приятел Бил Уехслър.

През 1975 г. изкуствоведът Лио открива в малка галерия изумителна картина от неизвестен художник. Той купува творбата, изнамира автора й - Бил Уехслър - и така започва едно голямо приятелство.

Тази история се развива в продължение на двайсет и пет години в парниковата атмосфера на нюйоркския артистичен свят.

Техните женитби, съпруги, съдбите на техните деца, които странно се преплитат, перипетиите, през които преминават - всичко това е представено на фона на парада от идеи, социални взаимоотношения, еротизъм, хистерия и търсене на собственото „аз".

А през цялото време Сири Хуствет се опитва да отговори на завладелия съзнанието й въпрос: „Как сме се превърнали в това, което сме?"

"Забележително постижение дори за прозата на Сири Хуствет, която с чутовното отношение едновременно към тънкия нюанс и сложните взаимоотношения ни доказва, че приятелството е могъща изява на интелигентността.

Последните страници на тази книга карат читателя да проумее толкова много, че тъгата се превръща в радост."

в. „Вашингтон пост"

0 коментара: