16 May 2007

Фестивал на спомените

Фестивалът на спомените е място за срещи, където на паметта и начина, по който се свързваме със собствените си спомени, е отделено особено внимание.

Целта на феста е да срещне светове и хора, които обикновено не се срещат, да направи това в уютната и интимна обстановка на малкото балканско селце Бела Речка с неговите симпатични жители, кози и стари орехови дървета и да даде достатъчно пространство на всеки да се чувства включен, част от движението, себе си.

Тази година голямата тема са буквите, с които пишем – кирилицата като обща памет / граница / проблем / наследство / идентичност / връзка. Ще можеш да участваш в работилници, да рисуваш, пишеш, играеш, гласуваш за най-добрите идеи.

Още – можеш да превърнеш свой спомен в бижу, да провериш къде живееш повече – в миналото, настоящето или бъдещето, да чуеш от чехите как и защо там устната история преживява такъв бум, че дори направиха народна асоциация.

Ако си задаваш въпроса – какво се случва все пак в едно селце от това, че там има фестивал на спомените, ела и задавай въпроси на живо.

И тъй като фестът в Бела Речка е преди всичко за сетивата – можеш и просто да се научиш да танцуваш ориенталски танци от Мурат, който идва за това чак от Истанбул или северозападни хора от лелите Христина и Елена от Бела Речка, да слушаш на живо духовия оркестър на Вършец и спонтанна музика на Унмани (цигулка, бас, тампури, хармониум, перкусии) в един от дворовете на селото.

Останалото – на място.

Как да стигнеш, как да си запазиш място, къде да спиш и да се храниш, какво друго да правиш – на www.goatmilk-fest.org.

Гергана Въглярска @ Иде ли?

0 коментара: