01 May 2007

Ерата на тълпите


"Ако поискате да назова най-важното изобретение на съвременността, без колебание ще отговоря: индивида, и то поради едно очевидно съображение. От самата поява на нашия човешки род до Ренесанса за хоризонт на човека винаги е служело онова "ние" – неговата група или семейство, с което са го свързвали основни задължения. Но в момента, в който великите пътешествия, търговията и науката са отделили този независим човешки атом..., той започнал да гледа на света от перспективата на "аз" или "мен", пише Серж Московичи в "Ерата на тълпите". Тази книга не е настолно четиво само за студенти по социология и психология. Наистина, наричат Московичи човекът, който въвежда социалната психология като научна дисциплина в Европа. Той поставя началото на изследванията на социалните представи, на активните малцинства и на проблемите на колективната психология. Но книгите му са важни, защото той изрича на висок глас онова, което много хора ми мислят. "Може би появата на масите в по-голяма степен, отколкото прогресът на историята, растежът на икономиката и раждането на нови нации се явява показател на агонята на старите цивилизации и за завръщането на безредието, което предхожда развитието на нови цивилизации", пише той.

Иначе всичко това има своята предистория. Преди повече от сто години, през 1895 г., във Франция излиза книгата на Гюстав льо Бон "Психология на тълпите". През 1981 г. и пак във Франция излиза монографията на Серж Московичи "Ерата на тълпите". За времето между появата на тези две книги обаче е минало доста време. Тенденциите, отбелязани от Льо Бон, вече трайно са навлезнали в обществения живот. Социалният феномен на масата, разтварянето на индивида в нея, появата на фигурата на вожда и влиянието му върху тълпите –това са основните въпроси, върху които се спира Серж Московичи. Той преразглежда психологическите теории на Гюстав льо Бон, Габриел Тард и Зигмунд Фройд.

Впрочем, самият Московичи има интересна биография. Роден е през 1928 г. в Бесарабия. През войната поради антисемитското законодателство в Румъния работи в трудов лагер. В 1948 г. през няколко бежански лагери се озовава в Париж, където завършва психология в Сорбоната и защитава докторска дисертация. От 60-те години провежда изследванията си и чете лекции в Принстън, Станфорд, Кеймбридж, в Ню Йорк, Женева, Париж и Йрусалим.

Иначе механизмът за създаването на тълпа изглежда прост. За да има тълпа, тя се нуждае от вожд – той е най-важната част от нейната самоорганизация, твърди Московичи. Оттук нататък тълпата се подчинава на прости закони. Които е хубаво да се знаят.

Преводът на "Ерата на тълпите" е на Евгения Грекова, а заглавието – на издателство "Дамян Яков".

0 коментара: