06 May 2007

Спомени и анкети



от Оля Стоянова

Вече всички би трябвало да са разбрали, че тази година се навършват сто години от рождението на Емилиян Станев, а 2007 г. дори беше обявена от ЮНЕСКО за година на писателя като признание за приноса му към световната литературата.

Това стана повод за издаването на четири тома от избраните му съчинения. Но с това не се свърши. Сега литературните историци започнаха да вадят архиви – литературни анкети, спомени на съвременници на писателя, автентични записи.

Емилиян Станев, псевдоним на Никола Стоянов Станев, е роден във Велико Търново, живял e със семейството си и в град Елена. Гимназия завършва във Враца, учи живопис в София и записва финанси и кредит в Свободния университет. Завежда отдел "Белетристика" във вестник "Литературен фронт" през 1950 -1955 г. През 1934 г. за първи път се подписва като Емилиян Станев при публикацията на разказа "Крадецът и кучетата" във в. "Литературен глас".

Впрочем – в тези две книги, "Емилиян Станев. Литературни анкети" на Иван Сарандев и "Спомени за Емилиян Станев", съставени от Радка Пенчева, историята на големия писател не изглежда точно така. В спомените на съвременниците си Емилиян Станев е ученолюбиво момче, което още в шести клас изнася реферати, интересува се от лов и сериозни разговори за човека, едно лято помага в изографисването на църквите и даже станал кръстник на една кръчма в село Разпоповци – сложил й надпис "Пивница "Долу репарациите!". Разбира се, това са разказите на негови съученици от гр. Елена и приятели от различни периоди на живота му.

"Спомени за Емилиян Станев" е сладкодумна и искрена книга, събрала в себе си спомените на такива личности като Йордан Радичков, Николай Хайтов, Радой Ралин, Тончо Жечев, Дончо Цончев, Павел Матев, Любен Дилов, Владимир Свинтила, Йордан Василев, Владимир Зарев, Светозар Игов, Блага Димитрова, Въло Радев, Никола Корабов и много други.

Литературната анкета на Иван Сарандев с Емилиян Станев представлява шест разговора, които бележат основни точки - родно място и родители, детство и детски спомени, училище и учители, първа книга и нейната оценка от съвременниците, литературна среда и познанства, биография на по-крупните произведения, прототипове и особености на творческия процес. Освен тези шест разговора в книгата са поместени записи от срещи и разговори с Емилиян Станев от различни години, както и впечатления и наблюдения на Надежда Станева. Книгата върви с диск, на който са записани част от разговорите, с гласа на писателя.

0 коментара: