01 May 2007

Историята като пътешествие



В началото бяха Истанбул и Йерусалим. След това Тибет и Мека. После дойде ред на Индия, Шанхай и Помпей. Това са само част от книгите на издателство "Рива", посветени на историята на отделни страни или градове. Не, не става въпрос за пътеводители. Нито просто за исторически справочници. Тези книги заслужават повече обяснение. Първо, защото са изчерпателни. Второ, защото разказват историята като роман.

Сега е ред на две нови заглавия - "История на страните от Бенилюкс" на Пол Арбластър и "История на Мексико" на Бъртън Къркуд.

Историята на страните от Бенилюкс разказва Пол Арбластър, преподавател в Университета в Льовен, Белгия. Както сам той обяснява, книгата е резултат от задълбочени проучвания. "Историческата традиция на английски говорещия свят е белязана от нещо като бяло петно, когато стане дума за трите държавици – Белгия, Нидерландия и Люксембург. Задачата ми в дадения случай е да направя тяхната история достояние на широк кръг читатели, а за да я изпълня, трябваше да се запозная с трудове, които иначе нямат отношение към специализираните ми научни интереси", пише преподавателят. Шанс е, че той освен усърден историк, е и добър разказвач. В обем от малко над триста страници той обобщава всичко - епохата на римските завоевания, през Средните векове, до днешните конституционни монархии и европейската интеграция.

Зад историята на Мексико на Бъртън Къркуд също стоят немалко усилия. Той също е историк и университетски преподавател и в книгата си възкресява легендарни личности от различни епохи - Монтесума II, Ернан Кортес, Бенито Пабло Хуарес, Панчо Виля, Емилиано Сапата. Неговият разказ започва с появата на първите хора по земите на сегашно Мексико, през уникалните цивилизации на олмеки, маи, ацтеки и стига до политическото положение днес. Книгата е снабдена с хронологическа таблица на събитията от мексиканската история, показалец на известните личности от мексиканската история и много бележки.

0 коментара: