06 May 2007

Библиотека


Бийтълс
Ларш Собю Кристенсен е автор на "Полубрат", романът, който стана причина през последните години да се говори за вълната от силна скандинавска литература. Норвежецът има куп почитатели и дори е номиниран е за Нобелова награда. Наричат "Бийтълс" "роман на поколенията", той има само в Норвегия 23 издания и е пример за добра литература. Всяка глава в него носи името на песен на групата. Започва с I feel fine и завършва с Love me do. Добрият превод е на Анюта Качева, а издателството е "Весела Люцканова".

Кехлибарената стая
В основата на тази книга е една легенда. Историята, която Хайнц Конзалик разказва, обаче не свършва с нея. Германецът е упорит изследовател - завършил е театрознание, история на литературата и има вкус към митовете. В резултат се е получил исторически трилър, в който истинските имена на героите са се запазили, а историческите събития служат за фон. "Кехлибарената стая" е заглавие на "Унискорп".

Ирландски митове и легенди
Подобна книга излиза за първи път у нас. Тук са събрани вълшебни приказки, които биха могли да се разказват за лека нощ - от епичната ирландска легенда за Кухулин до приказките за банши, леприкони и магьосници. Тези разкази обхващат целия спектър на ирландските митове и предания. Авторът е Мартин Скот, а преводът е дело на Маргарита Спасова.

Създатели на историята
Герои на тази книга са вождове, царе и пълководци от зората на цивилизациите. Това са Хамурапи, Ментухотеп, император Хуан-Ди, Гилгамеш, Агамемнон. Дори в учебниците по история тези имена се споменават бегло, но тук те са пълнокръвни герои. Книгата е снабдена с хронологични таблици на събития и на династии, с много илюстрации. Тя е първа от поредицата "Създатели на историята" на издателство "Мария Арабаджиева".

Нещата, които остават
Определят Сара Уилис като нов глас в американската художествена проза, а "Нещата, които остават" е дебютният й роман. Героиня в него е 15-годишната Тамара, която води скитнически живот. Това е една добре разказана история - едновременно позната и дълбока. Заглавието е на "Летера".

Стратегия
Цветан Семерджиев започва съвсем от начало - обяснява, че днес понятието стратегия се използва в повечето случаи не на място и че думата идва от гръцки и значи пълководец. Оттук нататък той обяснява как човек може да се развива като стратег в полета на мениджмънта. И твърди, че цялата тази теория, приложена в полето на мениджмънта, дава добри резултати. Заглавието е на "Класика и стил"

0 коментара: