06 May 2007

Легендарният Юз Алешковски идва в България

Авторът на знаменитата песен "Другарю Сталин, вий голям сте учен" ще изнесе концерт и ще представи най-новата си книга
05.05.2007

Легендарният руски писател Юз Алешковски ще гостува в България от 15 до 23 май.

Авторът на знаменитите песни "Другарю Сталин, вий голям сте учен", "Съветска великденска" и "Персонално свиждане" е роден през 1929 г.

Младостта му минава по военните кораби на Тихоокеанския флот и главно в сибирски лагери, откъдето излиза през 1953 г. Зад бодливата тел Алешковски пише своите песни, които се превръщат във фолклор.

През 1979 г. той излиза от анонимност, като публикува някои песни в нелегалния алманах "Метропол", и е принуден да емигрира в САЩ.

От тогава песните му са издавани десетки пъти, а сатиричната му проза ("Николай Николаевич", "Кенгуру", "Ръката", "Маскировка", "Синичка скромна забрадка", "Смърт в Москва", "Тангото на бълхите") има успех в цял свят.

Преди повече от 20 години нобелистът Йосиф Бродски не се побоя да го нарече "гениален автор с феномален слух за езика" и го нареди до най-големите руски писатели на миналия век като М. Булгаков, А. Платонов, М. Зошченко.

Алешковски е признат за родоначалник на руската авторска песен, далеч преди Висоцки, Галич и Окуджава. Днес той живее уединено в щата Кънектикът в САЩ и рядко откликва на всякакви покани, дори от собствената му родина.

Според организаторите на посещението, издателствата "Факел експрес" и "Жанет 45", истинско чудо е, че 78-годишният писател не само се съгласи да пристигне в България, но и да изнесе авторски концерт, включен в програмата на Салона на изкуствата в Националния дворец на културата. Той ще представи и своята най-нова книга - "Светлина в края на дулото", която на български език излиза за първи път в света.

Гостуването на Алешковски в България се осъществява със съдействието на "Овергаз", Българската национална филмотека, Националния фонд "Култура" и "Винпром Русе".

Срещите на българските читатели с най-ярките и световноизвестни автори от поредицата "Нова проза", съвместен проект на издателствата "Факел експрес" и "Жанет 45", вече са традиция.

През октомври 2005 г. гостува Виктор Ерофеев, един от организаторите и авторите на прочутия алманах "Метропол".

Година по-късно българската публика се срещна и с другия организатор на "Метропол" сатирика Евгений Попов, както и с именития белетрист Анатолий Корольов и номинираната за "Букер" писателка Светлана Василиева.

0 коментара: