28 May 2007

Гмурци и масова култура по Доктроу


На българските читатели Едгар Лорънс Доктроу е познат предимно с култовия си роман “Рагтайм” (филмиран от Милош Форман). Американският писател е работил в сценарния отдел на Columbia Pictures, бил е главен редактор на New American Library, Dial Press и други издания.

Счита се за един от най-значимите съвременни американски писатели, чиито книги са панорамни картини на живота в САЩ от края на ХІХ и началото на ХХ в. Сред световните му бестселъри са романите “Книгата на Даниъл” и “Били Батгейт”.

Този месец издателство Унискорп издава “Езерото на Гмурците”. Книгата възкресява 30-те години на ХХ в. в САЩ. За нея самият Доктроу казва: “Да се приеме като толкова особен един роман, в който има загриженост за нашето общество, е факт, показателен по-скоро за нашето време, отколкото за която и да е от книгите ми. Сега знам, че всеки миг си има своя истина и това, което наричаме измама, е всъщност истината на отделния миг, желанието той да бъде това, което изглежда.

Действието в “Езерото на Гмурците” се развива през 1936 г. Депресията след голямата икономическа криза е накарала хиляди младежи да напуснат родните места. Те скитат из страната в търсене на временна работа.

Един от тях е Джо. Той изоставя пътуващите панаирджии, на които помага, зърва едно голо момиче в осветения прозорец на частен влак, поема по железопътната линия и попада в огромното имение на индустриалец.

Хората искат да забравят грижите си, гмурват се в масовата култура на фабриките за мечти, в един измислен свят. Така Гмурците са не само вид птица, а и заблудени, загубили способността да разсъждават хора.

Финалът на романа е уникален: “…те презираха живота ми, не можеха да понесат сочната жизненост на моето съществуване. Този път гостите бяха гангстери, пълни с романтика, крадци, изнудвачи, убийци от най-долен сорт, с жените си, може би курви, може би - не.

Старецът ги посрещна сърдечно, с радост чу мненията им за бивака, възхити се от тесните рокли и червените устни на жените опиянен, че има тъй неподходящи за мястото тук гости, край Езерото на Гмурците.”

Издава Унискорп

0 коментара: