28 May 2007

Време е за книжен панаир

Тази сряда се открива Пролетният панаир на книгата в НДК и в продължение на пет дни книгите ще се радват на особено внимание. Раздаване на автографи, разговори с публиката, четене на глас - в програмата са включени над трийсет премиери, ще бъдат представени поне още толкова нови издания, а издателствата, които са заявили участие, са повече от сто.

На площ от над 700 кв.м ще бъдат представени всякакви заглавия - от луксозни детски енциклопедии до сборници с поезия, романи на съвременни чужди писатели, готварски книги и класика. За първа години издателите си организират и бал във вечерта на откриването. Тогава ще бъде връчена и наградата на асоциация "Бронзов лъв" за "най-добре издадена книга" през годината.

Повечето премиери са на български писатели. На 30 май от 13.00 часа Георги Господинов ще раздава автографи на щанда на издателство "Жанет-45". Тези дни излиза от печат и новата му книга - "Балади и разпади", която събира трите му поетични книги - "Лапидариум", "Черешата на един народ", "Писма до Гаустин", и нови стихове в едно. Двама млади автори - Стоил Рошкев и Вергил Немчев, ще представят първите си романи - "Жени по китайската стена" и "Радио".

Поетът Пламен Антов ще чете стихове от новата си книга "Лисабон, или краят на поезията". Издателство "Хермес" пък издава две книги на български автори - Момчил Цонев и Светла Павлова, които са носители на първите награди за проза и поезия на литературния конкурс за първа книга от млад автор. "Подир сенките на литературата" пък е заглавието на новата книгата на Митко Новков с литературна критика.

Паралелна програма ще има и в литературно кафене "Хеликон" - включена е премиера на книгата на Кристин Димитрова "Сабазий", която вече беше отличена в конкурса "Митовете", ще бъде представен сборник с разкази на холандски писатели, сборник с пиеси и есета на Йожен Йонеско - "Въздушният пешеходец", романът на Станимир Кискинов "Живот в тройка" и др.

Междувременно в книжарница "Хеликон" беше открита и изложба на оригинални разделители. В последно време почти всички книги излизат снабдени с книгоразделители, а тази изложба се опитва да представи по нов и артистичен начин въпросните аксесоари за книги.

0 коментара: