01 May 2007

Сибила Алексова и Десислава Тивчева - лауреати на Южна пролет 2007

На 25, 26 и 27 април 2007 г. в Хасково се състояха 35-ите литературни дни и Националния литературен конкурс за дебютна литература "Южна пролет".

За поредна година градът събра на едно място младите автори, издали първата си книга през изминалата година, и много други участници в предишните конкурси, както и всички повлияни от магията "Южна пролет". По традиция трите дни бяха изпъстрени с много събития - представяния на книги, лауреатски вечери на бивши носители на "Бронзовия Пегас", дискусии и др. И тази година младите автори бяха оценявани от авторитетно жури под председателството на проф. Боян Биолчев и членове проф. дфн Валери Стефанов - литературовед, писател, Димитър Томов - писател, директор на Университетско издателство, Миглена Лилова - поетеса, Мирела Иванова - поетеса, Ели Видева - председател на Клуба на дейците на културата в Хасково и Иван Енчев.

Церемонията по награждаването се проведе в Драматично-кукления театър "Иван Димов". Сред участващите 22 книги в категория "Поезия" и 7 книги в категория "Проза" журито определи следните награди:

Званието "Лауреат" с връчване на бронзова статуетка "Пегас" и финансови награди получиха Сибила Алексова за стихосбирката "Заземяване на мълниите" и Десислава Тивчева за белетристичната й книга "Иманярска луна и една змеица за нощта..."

Съпътстващи награди получиха: Златозар Петров за стихосбирката "Хулно сърце" - награда на Тракийско дружество "Георги Сапунаров"; Веселина Сариева за стихосбирката "Ощ" - награда на Посланика на Великобритания Джеръми Хил; Георги Илиев за романа "Животът и смъртта на господин Илиев".

Тази година наградата "Александър Паскалев" за цялостно творчество беше връчена на Валери Петров.

След официалното награждаване купонът продължи в Клуба на дейците на културата, където не беше забравена инициативата на миналогодишния дебютант Петър Делчев за определяне на награда от самите дебютанти за един от тях. Помежду си те определиха Десислава Тивчева за носител на това отличие, което й бе връчено от миналогодишния отличен от "колегите" си Димитър Краев. Членът на журито Димитър Томов заяви, че харесва идеята и следващата година ще бъде официално включена в програмата.

След миналогодишното недоволство на участниците, че липсват доклади за дебютните книги от журито, тази година такъв доклад се направи, но поради ограниченото време не бяха разгледани всички. Все пак Димитър Томов заяви, че през следващата година ще бъдат отделяни в програмата по няколко часа всеки ден, за да се срещнат авторите с журито и очи в очи да чуят предимствата и недостатъците на своите първи издадени книги. Да пожелаем на бъдещите дебютанти това да се случи и да им бъде полезно в тяхното творческо развитие.

Найден Найденов, директно от Хасково
и Светла Стайкова на телефона от София

slovesa.net

0 коментара: