28 May 2007

Петко Дюлгеров, изпълнителен директор на Асоциация "Българска книга"

Петко Дюлгеров: Има какво да се желае по отношение интереса на младите хора към книгата
26 май 2007 | 06:38 | Агенция "Фокус"


Кой ще вземе наградата на Асоциацията на българската книга на тазгодишния панаир на книгата и как ще бъде върнат интересът на младите хора към българската книга - това коментира пред Агенция "Фокус" Петко Дюлгеров, изпълнителен директор на Асоциацията на българската книга

Фокус: Г-н Дюлгеров, какво ще допринесе кирилицата към европейската култура, след като вече сме част от европейското семейство?
Петко Дюлгеров: Ние даваме на света и в частност на Европа едно ново културно многообразие, едно ново звучене и усещане с нашите традиционни национални ценности, с нашата култура и нашата национална самобитност.
Фокус: Асоциацията на българската книга ще даде наградата "Бронзов лъв" на тазгодишния панаир на книгата.
Петко Дюлгеров: Това е наградата, която Асоциацията дава между два пролетни панаира в периода от 2006 г. до сега. Издатели и журналисти номинират заглавия, а комисия определя най-добрите.
Голямата награда "Бронзов лъв" е за цялостен принос, за полиграфическо изпълнение, за качество на текста, за принос към националната култура.
Но има и дипломи, които се дават за принос към националната култура, за литературата за деца, за новаторски проекти и за оригинална издателска концепция.
Фокус: Колко книги се състезават тази година за голямата награда?
Петко Дюлгеров: Над 40 заглавия бяха номинирани и представени на изборната комисия.
Фокус: С какви нови книги ще зарадвате българските читатели?
Петко Дюлгеров: Всички посетители, читатели и почитатели на българската книга могат да намерят на Панаира на книгата в НДК актуални и интересни заглавия по тематика и по жанрове. Надяваме се всеки посетител да намери това, което търси. Българският издателски бранш показва не само едно голямо разнообразие по жанрове, но и едно много добро качество на продукцията, което може да радва всеки почитател на книгата.
Фокус: Как според вас трябва да се промени политиката по отношение на книгоиздаването, какво е необходимо да се направи?
Петко Дюлгеров: Ние направихме една стратегия за устойчиво развитие на книгоиздаването с институциите, които работят за книгата - Министерството на културата, Министерството на образованието и науката. Сега заедно с Министерството на образованието направихме националния конкурс за съчинение за ученици от пети клас на тема: "Какво ми дава книгата". Ще връчим наградите по време на пролетния панаир на книгата. Идеята е чрез съдействието на институциите да разработим тази национална политика за книгата, която трябва да включва помощ от страна на държавата и облекчени условия за издаване на българската книга.
Фокус: Това е програмата "Четяща България"?
Петко Дюлгеров: Ние сме се обединели около темата "Четяща България" и заедно с всички държавни институции и неправителствени организации търсим начин за нейната реализация.
Фокус: С какви инициативи Асоциацията на българската книга се опитва да събуди интерес у повече читатели?
Петко Дюлгеров: Знаете, че програмата "Четящата България" отделя специално внимание на четенето. Ние направихме голям читателски маратон, заедно със Съюза на библиотечните и информационни работници, които са ни традиционни партньори. Това събитие мина много добре по цялата страна, прие се с голям интерес. В над 50 библиотеки в повече от 30 градове и села имаше прояви. Известни автори и творци подкрепиха тази наша инициатива - Валери Петров, Стефан Цанев, Боян Биолчев и Георги Константинов, което говори, че интересът към книгата е жив.
Фокус: Често се чува в общественото пространство, че много от младите хора не познават българските писатели, те не са добре застъпени в училищните програми?
Петко Дюлгеров: За съжаление, след наше изследване сред младите хора стана ясно, че има какво да се желае по отношение на техния интерес към книгата. Но трябва да знаем, че отношението към книгата се възпитава в най-ранна възраст. За нас е важно да насочим усилията както към младите хора, така и към техните родители, които да провокират този интерес на младия човек.
Много е важен, разбира се, и целият образователен процес в най-ранна възраст - от детските градини, училището. Имаме идея да направим заедно с детските градини и библиотеки. Тук работим по проекта "Моята първа книжка", който ще стартира след време с подкрепата на държавни институции. Нашата идея е, че трябва да има по-комплексна национална политика, да привлечем повече национални институции и граждани, за да знаят нашите деца кои са българските автори не само като имена, но да знаят и какво стои зад това име.
Десислава АНТОВА

0 коментара: