12 April 2007

Безплатен коцерт на Гари Мур


На 9 май от 19 часа на площад "Батенберг" в София легендарният китарист Гари Мур ще изнесе безплатен концерт.

Концертът се провежда в рамките на честванията на Деня на Европа в България, организирани под патронажа на министър председателя на Република България Сергей Станишев.

Гари Мур е един от най-талантливите музиканти и най-виртуозни китаристи, които Великобритания е дала на света. Звездната му кариера стартира от средата на 60-те години на ХХ век като експериментира в почти всички музикалните жанрове. Свири в едни от най-емблематичните рок групи като Тин Лизи, Скид Роу, Колизеум и много други.

Първата група, в която свири големият китарист, е пауър триото "Скид Роу". През 1974 г. се присъединява към нашумелите тогава "Тин Лизи" като заместник на дотогавашния им китарист Ерик Бел. Кариерата му в групата се развива на приливи и отливи, като през 1977 и 1978 г. отново се връща в "Тин Лизи". Не след дълго Гари Мур решава да се отдаде на солова кариера. През 1979 г. излиза сингълът "Parisienne Walkways", последван от албума "Back On The Streets", който светкавично влиза в Британския Топ десет и жъне невероятен успех. В края на 70-те и началото на 80-те виртуозният китарист продължава да експериментира в различни музикални жанрове, резултат на което е хитовият сингъл “Out In The Fields” заедно с Фил Лино.

Кариерата на Гари Мур достига звездния си връх през 1990 г. с албума “Still Got The Blues” и последвалият го “After Hours”, с които той спечелва милиони фенове по цял свят. Като гост-музиканти в тези проекти участват големите Албърт Кинг, Би Би Кинг и Албърт Колинс.

През 2001 г. с впечтляващия “Back To The Blues” талантливият китарист отново затвърждава любовта си към блуса. В хитовите парчета, включени в албума, преплитайки умело различни стилове виртуозът демонстрира поразяваща техника и невероятен усет за музиката. Както великият Би Би Кинг споделя, „Гари за пореден път доказа, че в него винаги ще гори огънят на блуса”.

0 коментара: