14 April 2007

Петдесет и три най-добри


Журито на конкурса “Български роман на годината” Любомир Левчев, Деян Енев, Амелия Личева и Ангел Игов обяви романите, които през тази година ще бъдат допуснати в надпреварата за наградата “ВИК”. 53 заглавия на български автори, издадени през 2006 г., ще се състезават за Голямата награда.

За първи път тази година, журито публично ще оповести списък с книгите, които имат реален шанс да попаднат в шортлистата на конкурса. Това ще стане в началото на месец май. Според Елена Найденова, управител на Фондация “ВИК”, “опитът на конкурса показа, че хубавите романи са повече от шест. Затова сега, спазвайки регламента, ще започнем дискусията за добрите български романи много преди журито да обяви шестимата претенденти”.

По регламент читателите, които са петият член на журито, ще се включат пряко в гласуването след обявяването на шортлистата.

Отново за първи път през тази година месец преди официалната церемония ще бъде организирано и публично журиране на шестте книги-претенденти за Голямата наградата „ВИК”.

Името на победителя ще стане известно на официална церемония през ноември. По регламент той ще получи 10 000 лева и превод на романа на английски език, осигурени от международната преводаческа компания „Vick Translations” България.

Списъкът на 53-те романа, както и допълнителна информация за етапите на конкурса и журирането могат да бъдат намерени на обновения сайт на Фондация „Вик” www.vickfoundation.com. Сайтът вече предлага информация освен на български и на още 6 езика- английски, немски, испански, френски, полски и италиански.

0 коментара: