12 April 2007

Писателят Кърт Вонегът почина на 84


На 84-годишна възраст почина известният американски писател Кърт Вонегът, автор на романа "Кланица 5" (1969 г.). Роден е на 11 ноември 1922 г. в Индианаполис, щата Индиана. Занимава се с журналистика още като студент. През 1943 г. отива доброволец в армията за участие във Втората световна война, но почти не му се налага да влиза в бой - скоро попада в плен, след като частта му е разбита в Ардените. Като военнопленник в Дрезден преживява масираната бомбардировка на града през 1945 г., които впоследствие описва в "Кланица 5", разказва БГНЕС. След завръщането си в САЩ учи две години в Чикагския университет, като в същото време е криминален репортер, а впоследствие се премества в Скънектъди, щата Ню Йорк, и постъпва на работа в "Дженерал илектрик". Там започва и писателската му кариера - през февруари 1950 г. сп. "Колиърс" публикува разказа му "Доклад върху ефекта на Барнхауз".

През 1951 г. той напуска фирмата и се преселва със семейството си в Масачузетс. До 1959 г., когато публикува романа "Сирените на Титан", успява да отпечата десетки разкази, да работи като учител в интернат за бавноразвиващи се и като търговски представител за концерна "Сааб". През 70-те и 80-те продължава активно да пише и издава. През 1973 г. излиза романът му "Закуска за шампиони". През 1996 г. публикува романа "Времетръс", който се превръща в едно от забележителните събития в американската литература за последното десетилетие на ХХ век. Самият писател го определя и като мемоари, своята последна работа в областта на прозата.

През 2005 г. обаче излезе "A Man Without A Country" - сборник със статии, публикувани в алтернативното сп. "In These Times", където бе редактор. Той е издаден у нас от "Бард" под заглавието "Безотечественик" заедно с "Бог да те поживи, доктор Кеворкян".

На Вонегът принадлежат думите:

- "Зрелост, това е способността да осъзнаваш предела на своите възможности."

- "Ако един учен не може да обясни на 8-годишно дете с какво се занимава, той е шарлатанин."

- "Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен."

- "Има много налудничави неща,които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим."

- "И двамата бяхме убедени тогава, а аз продължавам да мисля така и до днес, че животът може да бъде съвсем лек и приятен; достатъчно е да намериш нужното удоволствие в десетина неща, които да се повтарят безконечно." - от "Фарс или никога вече самота"

0 коментара: