07 April 2007

Що е то българското Християнство и каква е почвата му у нас


Новата книга на Фондация КОМ с автор проф.Божидар Димитров “Българска християнска цивилизация”, вече е в книжарниците. Тя е посветена на 1100-годишнината от смъртта на цар Борис І.

Книгата представя развитието на християнството по българските земи, ролята на цар Борис І за разпространението му като основна религия на българите и изповядането му на български език, създаден специално за целта от св.св.Кирил и Методий, както и значението на средновековните български манастири като центрове на духовността.

Книгата излиза на английски език в навечерието на големия християнски празник Великден и ще има европейска премиера в Брюксел в дните непосредствено около годишнината от смъртта на цар Борис І през м. май. По същото време в София пред дипломатическия корпус и широката общественост ще бъде представено и българското и издание.

“Българската християнска цивилизация” е богато илюстриран и увлекателно написан разказ с интересна информация за манастирите на територията на днешна и Средновековна България, включваща днешните територии на Македония, Източна Сърбия и Северна Гърция, много от които са действащи и в момента.

0 коментара: