12 April 2007

Маратонско четене на Библията започва на 23 април в София


Четците ще се сменят на всеки половин час до до навечерието на празника на българската просвета и култура - 24 май

От 23 април в Богословския факултет на Софийския университет започва непрекъснато четене на Свещеното Писание. То ще продължи до навечерието на празника на българската просвета и култура 24 май. Инициативата е по повод предстоящия маратон на четенето, с който ще се отбележи Международният ден на книгата и авторското право 23 април. Организатори са преподавателите по библеистика и библиотеката при богословския факултет. Непрекъснатото четене на Библията ще започва всяка сутрин от 23 април до 23 май след утринното богослужение в академичния параклис и ще завършва преди началото на вечернята. Маратонът ще се провежда в сградата на богословския факултет на площад "Св. Неделя" на етажа на параклиса.

Четците ще се сменят на всеки половин час

По идея на декана доцент Емил Трайчев (и ако има достатъчно желаещи четци) четенето на Свещеното Писание би могло да продължи и през цялата нощ срещу 24 май. Организаторите приканват желаещите да се включат като четци да оставят трите си имена и телефон за контакти във библиотеката на факултета. Досега са се записали около 20 доброволци. Според библиотекарите желаещите засега са малко, но това вероятно се дължи на факта, че инициативата все още не е разгласена достатъчно.

През 2006 г. от 17 до 23 април за пръв път се проведе маратон на четенето като част от националната кампания "Четяща България".

Международният ден на книгата се отбелязва от 1996 г. насам по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността.

23 април е традиционен празник на културата в Португалия. Именно оттам дошло предложението книгата да се чества в деня, когато светът почита и двама от най-големите си писатели - Уилям Шекспир (роден и починал на тази дата, съответно през 1564 и 1616 г.) и Мигел де Сервантес (починал на 23 април 1616 г.).

На същата дата, но в различни години, са родени или починали и други изтъкнати писатели като Морис Дрюон и Владимир Набоков.

Според друга версия идеята за честването идвала от Каталония, където на този ден подарявали по една роза за всяка продадена книга.


1 коментара:

Anonymous said...

Предлагам като едни бъдещи издатели на 23-ти април да празнуваме. Може би ще се съберем повече от 5 човека :) (мечти...)