18 December 2007

Еко бизнесмен


Кога устойчивият бизнес модел става печеливш? Вече можеш да прочетеш на български невероятния разказ на основателя на "Патагония" Ивон Шуинар за историята на култовата компания за спортни дрехи.
Любомир Попйорданов е основател на спортно-туристическа агенция "Одисея-ин", магазини за специализирана планинарска екипировка "Стената" и е дистрибутор на "Патагония" в България.

Няма планинар, екстремист или любител фотограф, в чието съзнание да не стои запечатан митичният пейзаж на Патагония, тази брулена от ветровете земя. Определяна като крайно негостоприемна, тя отдавна се е превърнала в една от най-оспорваните териториии сред екстремномислещите, в символ на предизвикателството, терен, изискващ изключително и само нестандартни решения, в обект на естетическа наслада.

Най-новото заглавие от поредицата на Gorichka.bg и издателство "Сиела" "Пусни народа ми да кара сърф" разказва личната история на един катерач, сърфист, каякар и пътешественик, който става и успешен бизнесмен. Това е легендата Ивон Шуинар, който успява да превърне компанията си за високотехнологични и дизайнерски спортни дрехи "Патагония" в еталон за качество, иновации и опазване на околната среда. Ивон Шуинар определя "Патагония" като експеримент, който иска да докаже, че екологично отговорният бизнес може не само да работи безотказно, но и да е печеливш.

Подобна екополитика е със светлинни години пред тази на много други бизнеси, които едва сега започват да компенсират нанесените на природата вреди. Не е изненадващо, че за производството на дрехите "Патагония" се ползват биоматерии, избягват се токсични обработки, пестят се изчерпаеми ресурси, като фирмата рециклира старите си продукти.

Ивон Шуинар открива Патагония, тази приказна земя, през 1968 г. като млад, но вече проходил и в бизнеса катерач. Зад гърба си има суперпремиери в Йосемитите и Алпите, включително на катераческата мека "Ел Капитен". По това време прави и фирма за железни джаджи, които неговият екип от заклети пътешественици създава със силата на своята фантазия и с ръцете си много преди да станат първите матрици и машини за това. Може без преувеличение да се каже, че за неговата компания са в сила същите определения, които са валидни и за земята на Патагония.

"Пусни народа ми да кара сърф", първото заглавие, представящо Ивон Шуинар пред българска публика, е изпълнено с позитивна енергия, достойнство, пиетет към природата и хората на "Патагония", споделящи неговия страстен ангажимент към каузата на природата, към всички важни въпроси в дневния ред на човечеството.

Разказваща увлекателно за експеримента "Патагония", "Пусни народа ми да кара сърф" е още книга за качеството като верую и избор, за корпоративния облик на един от световните бизнес модели, базиран на ценности и философия, която може да се обобщи така: "Трябва да поемем отговорност за това, което произвеждаме от раждането до смъртта му и след това" и с която се обобщават отговорите на въпроси от областта на дизайна, през производството, дистрибуцията, РR, финансовото управление и човешките ресурси до... взаимодействието с околната среда.

"Пусни народа ми да кара сърф" е за всички, които страдат от дефицит на ентусиазъм, на смелост или на идеи, или - ако ги имат в излишък, искат да са наясно с пътя. Защото това е книга за една от онези компании, които искат да бъдат тук и през следващите сто години. Книга за Пътя!


ресурс -> Gorichka.bg
by Ins.

0 коментара: