05 December 2007

Убийства от Испания


“Маслиновият лабиринт” излиза през 1982 г. и претърпява множество издания. И тук, както и в цялото си творчество, Едуардо Мендоса разказва с бликащо въображение и безкрайна развлекателност една заплетена история за убийства и престъпни групи на фона на живописна картина на обществения и икономическия живот в Испания отпреди няколко десетилетия.
Това е втората книга от великолепната поредица черни полицейски романи, в която издателство “Колибри” отново среща читателите си с неподправения хумор и сатиричното перо на Мендоса.
Първият роман (“Загадката на омагьосаната крипта”, “Колибри”, 2006 г.) въвежда главния герой – невзрачен и забавен инспектор, който сам разказва невероятните си премеждия. Престъпното му минало и житейските превратности са причина за попадането му в лудница, откъдето комисар Флорес го измъква тайно, за да може инспекторът да вади вместо него кестените от огъня при разрешаването на поредното престъпление.
Интелигентната ирония, пародийността и нелепите комични ситуации осигуряват на читателя много забавни часове.
Едуардо Мендоса е един от видните представители на съвременната испанска литература. Роден е през 1943 г. в Барселона. Завършва право, работи като адвокат, после като преводач, а през 1975 г. се появява и първият му роман.
Много от творбите му са филмирани. Автор е на 11 романа и пиеси. Всички те се отличават с неповторим литературен почерк, с характерното за Мендоса смесване на стилове и художествени похвати, със злободневна тематика и невероятни персонажи.
Издава: Колибри

0 коментара: