26 December 2007

трайността на хартията

Напоследък забелязвам една тенденция в интернет - онлайн проекти да се издават на хария. Предполагам, че това е свързано с нетрайността на сайтовете. Хората имат нужда от книжното тяло, на което да се наслаждават и което бавно да разглеждат, докато пият масала на терасата примерно.

Давам три примера - откровено онлайн проекти, които следя отдавна и които наскоро излязоха на хартиен носител (или се очаква това да се случи в близко бъдеще).




Simply breakfast е проект на нюйоркчанката Дженифър Коуси. Тази жена е изумителна в способността си да превръща ежедневието в изкуство. На блога си най-често публикува интересни линкове и показва красиви предмети/ издания, които притежава.
Блога simply breakfast отваря през пролетта на 2007 като естествено продължение на многото снимки на закуските си, които публикуваше във фликър.
И така - шест месеца по-късно - се стигна до книгата. (This is a little book documenting my daily obsession with breakfast and the beauty I find in the everyday.)
Меки корици, 80 страници с красиви фотографии на цена от $33.

~~~~~



3191 е проект на две приятелки - мария и стефани, които живеят на точно 3191 мили една от друга (as the car drives, not as the crow flies).
Те обичат да стават рано и да снимат. Като резултат от тези общи страсти на 7 декември 2006 се появява първият им общ диптих със сутрешни снимки.
Сайтът 3191 беше замислен като a year of mornings, тоест - като едногодишен проект, но поради огромния интерес преди седмица обявиха продължението му - a year of evenings, което ще се случи през 2008.
И като логичен завършек може би - обявиха, че в момента подготвят книгата. Тя ще излезе през есента на 2008 и засега няма информация нито за обема (дали ще публикуват всички снимки, или само любимите си?), нито за цената.

~~~~~



Fray е онлайн проект на Derek Powazek, стартирал през далечната 1996. По това време в него малкото блогъри публикуваха истинските си истории, а известни илюстратори рисуваха картинките. Старият сайт все още съществува, можете да прегледате архивите, текстовете наистина са добри. По това време Fray се самоопределяше като списание, движение, общност, осмеляване. Защото всичко беше истинско.
Fray организираше партита, концерти, четения и други събития. За да успяват да съществуват чисто финансово, поддържаха магазин.

Преди няколко месеца Fray обяви, че преминава на хартиен носител и оттогава събира истории, които да публикува. Списанието в момента набира абонати, като от броят им зависи тиража. Засега информацията е следната - Fray ще излиза 4 пъти годишно с различна тема на броя. Цената е $15 с включена доставка, като за годишен абонамент има отстъпка.

0 коментара: