07 December 2007

"Шпионират" литкафене "Хеликон"


Малък инцидент „помрачи" презентация на нова книга в литературното кафене „Хеликон" в рамките на Международния панаир на книгата.
В момента, в който течеше представянето на романа „Царицата" на доскорошния ни посланик в Унгария Светлозар Панов, в литкафенето нахлу с с обидни квалификации се появи Радко Ханджиев, кандидат на последните кметски избори, станал известен с агентурното си минало, като човек на Шесто управление.
Присъстващите, част от които служители на МВнР, разпознаха „читателя" и под освирквания позорно го принудиха да напусне интелектуалния кръг, в който той случайно или не се бе появил.
Шеговитите коментарите бяха, че ДС, притеснена от разкритията на Панов, е изпратила свой копой в опит да развали приятното обсъждане на романа.
Медиаторът на проявата литературният критик Йордан Евтимов посочи, че „Царицата" е предизвикала небивал интерес в литературното и политическото пространство, поради факта, че дипломат от кариерата се опитал да повдигне завесата на интересен феномен - къде са изчезнали парите на социалистическа България.
Евтимов потърси отговор на въпроса какво е мотивирало автора да се хвърли в сложната политическа игра с нетрадиционен похват - романизиране на събития от близкото минало.
Изтъкнато бе, че едно от предимствата на Панов е вещината, с която е описал дипломатически и шпионски афери, които задържат вниманието на читателя.
Водещият настояваше да се разбере кое е художествена измислица и кое е точно описание на събитията от онези години, но авторът успя да запази в тайна отговора на този въпрос и препоръча читателя сам да открие своята истина.
Много от присъстващите - посланици, дипломати, бизнесмени, сред които Мартин Заимов, проф. Христо Кафтанджиев, Гриша Атанасов изразиха мнение, че книгата освен забавно четиво е и точно описание на професионални прийоми от техни служебен живот.

0 коментара: