29 March 2007

Двама автори, един свят и един кивот

автор: Елена Пенева
dnes.bg

Снимки: „Изгубените тайни на свещения кивот“ - Издателство Хермес, „Свещеният кивот“ - Издателство Кръгозор

Какво

Тези дни излязоха две книги на двама съвършено различни автори, изследващи тайната на свещения кивот. Става дума за „Изгубените тайни на свещения кивот“ и „Свещеният кивот“.

Кивотът

Според легендата, Кивотът на завета представлявал облицован със злато скрин, който бил едновременно средство за общуване с Бог и ужасяващо оръжие за поразяване на враговете. За да го използва, първосвещеникът трябвало да носи нагръдник с 12 скъпоценни камъка, наричани Огнени камъни. Реликвите се съхранявали в Храма на Йерусалим до вавилонското нашествие през 597 г. пр. Хр., след което следите им се изгубили.

Кой и как

По следите на артефакта вървят Патрик Бърн и Греъм Филипс.

Първият е започнал кариерата си като строителен инженер, но по-късно се пренасочва към мениджмънт на градоустройствени проекти. Той е активен масон с тридесетгодишно членство във Великата английска ложа, което със сигурност му е помогнало в провеждането на смайващо разследване на „една хилядолетна конспирация“ и в съставянето на уникална теория за сегашното местонахождение на Свещения кивот.

Бърн се позовава на доказателства от Библията, археологически разкопки и исторически документи. Той защитава тезата, че Свещеният Граал е засекретена препратка към Свещения кивот, пренасян и пазен векове наред от тамплиерите и техните наследници.

Греъм Филипс пък е един от най-продаваните британски автори в областта на нехудожествената литература вече над 20 години. Той е бил журналист, но вече целият му интерес е насочен към мистерии, покрити в историята.

Има издадени 12 книги и напоследък е насочил вниманието си към библейските загадки. Така например неговата книга Наследството на Моисей (издание на „Хермес“) прави преглед на работата на признати археолози и библейски учени и представя забележителни доказателства в подкрепа на това, че Старият завет е много по-близо до истината, отколкото смятат мнозина историци. Сред най-новите книги на Греъм Филипс е и „Изгубените тайни на свещения живот.

Как и докъде

В проучването за „Свещеният кивот“ , Бърн използва шифри, геометрични измервания, астрономия и дори познания по кабала и нумерология. Открива кодирани послания за присъствието на кивота единствено в масонските ритуали и в картините на Леонардо и Пусен. С тяхна помощ проследява местата, където е пазен Свещеният кивот през вековете, както и неговото местонахождение сега.

В книгата има и фотографии и диаграми, както и дълбоките познания на автора за символното значение на числата, средновековната и библейска история. Основната теория в нея се базира върху карти, които могат да бъдат разгледани от всички...

В своето търсене Патрик Бърн достига до земите на Югозападна Франция (Лангедок), който според анализите на географското разположение на Франция, се оказва център на кръг, формиран от точно 33 изследвани точки в нейната територия.

Греъм Филипс пък проследява кодирани послания, оставени от тамплиерите по стените на църкви, в надписи и витражи в търсене на Огнените камъни. Когато биват подложени на лабораторни изследвания от учени от Оксфорд, тези камъни разкриват странни физически свойства, които влияят върху електронната апаратура и произвеждат облак плаваща светлина, наподобяваща кълбовидна мълния.

Сред древните руини на Петра в Южна Йордания Греъм Филипс намира доказателства, че тамплиерите са открили Ковчега на завета и Огнените камъни и по време на бягството от гоненията на френския крал Филип Хубави са пренесли съкровището в Англия.

Открития и въпроси.

Въпросите, на които Патрик Бърн намира отговор, са: “Дали пазителите на кивота са още живи и къде се намират днес?“, „Кои са тези хора, каква е тяхната история и как са избирани?“, „Къде се съхранява Свещеният кивот сега?“, “Дали рицарите тамплиери и франкмасоните са били свързани?”, “Съществуват ли и днес тези общности и към какво се стремят?”.

Греъм Филипс пък предлага научни доказателства в подкрепа на твърденията, че Ковчегът на завета притежавал способността да унищожава цели армии и прави интригуваща хипотеза относно местоположението на Кивота.

Ако сте фенове на този тип литература, можете съвсем спокойно сами да прецените кои подходи и чии открития са ви по-интерсни.

„Изгубените тайни на свещения кивот“ на Греъм Филипс се издава от Хермес.

„Свещеният кивот“ на Патрик Бърн е на пазара от Кръгозор.

0 коментара: