24 December 2007

when santa turned green

Факт е, че в момента зелената тема е много популярна. Виждаме как някои неща се променят към добро и не можем да си позволим това да е поредната мода, която просто да отмине. За устойчиво развитие е необходимо нещо повече - следващото поколение трябва да бъде възпитано по този начин.

Нюйоркчанката Вики Перла решава да напише книга, насочена към най-малките - децата между 5 и 11, за да им разкаже за глобалното затопляне по достъпен начин – “Когато Дядо Коледа стана зелен”. Прекрасните илюстрации са на талантливата босненка Мирна Кантаревич, която от 1999 г. също живее в САЩ.



Историята започва през ноември, когато Дядо Коледа забелязва, че снегът на Северния полюс е започнал да се топи. Започва разследване и скоро вижда, че върховете на планините се смаляват, а ледовете се топят. За да запази зимата студена и Коледа бяла и тиха, добрият старец поема мисия - да разкаже за глобалното затопляне на всички деца по света, за да помогнат в спасяването на планетата.

Търсейки причините, влиза в града и се ужасява – вижда изсичането на горите, замърсяването на въздуха и почвите, разхищението на водата… Осъзнавайки сериозността и дълбочината на проблема, добрият старец разбира, че не може да се справи сам и има нужда от помощ. Следва една ранна обиколка и срещи "през комина", на които старецът светва децата на малки хитрости с огромен ефект за Земята (да ходят на училище пеш вместо с колите на големите, да рециклират, да загасят лампите, когато излизат от стаята...). За да ги насърчи, Дядо Коледа решава да носи зелени дрехи във всеки ден от годината освен на Коледа.

Накрая на книгата, старецът е оставил празно място за децата и "зелените им идеи" за спасяване на заобикалящата ни природа. И на сайта на авторката също има страничка за "малките зелени гении" (на англ: greenius).

Книгата е отпечатана в САЩ на 100% рециклирана хартия със соево мастило. За всяко продадено копие авторката дарява по един долар на различни зелени организации.





текстът е публикуван в Горичка

0 коментара: