18 December 2007

Книга за Коледа 2 : Екотематика



Горичка подкрепя инициативата на писателя Георги Господинов "Подари книга за Коледа" с класацията си на десет книги на екотематика.
Наскоро в колонката си в "Дневник" Георги Господинов изпревари началото на предпразничната шопинг треска със своята малка лична кампания "Подари книга за Коледа". Горичка реши да подкрепи инициативата с няколко идеи за книги на екотематика. Освен "Пусни народа ми да кара сърф" от Ивон Шуинар и "Gorichka.bg - Година първа", книгите, които Горичка издаде със "Сиела", се спираме на още десет заглавия. Защо?

"Господари на климата"
от Тим Фланъри, издателство "Книжен тигър"

Защото авторът обяснява това, което се случва с климата на достъпен език. Защото книгата разказва историята на климата в последните милиони години, за да ни покаже с колко лека ръка днес го рушим. Защото разбираме как глобалното затопляне ще се отрази на живота ни. Защото успява да ни убеди, че сме господари на климата и климатът на бъдещето зависи от нас. Защото ни показва колко много можем да направим за решаване на проблемите и колко малко всъщност трябва да направим.

"План Б 2.0"
от Лестър Браун, издателство "Книжен тигър"

Защото план А определено не действа. Или по-скоро действа по прекалено деструктивен начин: глобалната икономика надхвърля възможностите на планетата, нефтът си отива, водата и горите намаляват, а за капак на всичко изпускаме парникови газове в атмосферата по-бързо, отколкото природата може да ги поеме. Добре, че има план Б - възможност за създаването на нисковъглеродна икономика, която разчита на чисти и възобновяеми източници на енергия и незамърсяващи технологии, които отдавна имаме способността да изградим.

"Водородната икономика"
от Джереми Рифкин, издателство "Захарий Стоянов"

Защото никой не може да отрече приноса на петрола за разрастването на доста световни конфликти, както и наближаващия му край. Защото Рифкин прогнозира настъпването на нова световна икономика, основаваща се на водорода. Защото водородът не образува вредни емисии и широката му употреба не би водила до геополитически кризи, свързани с енергията. Защото идеята наистина си струва.

"Състоянието на планетата: Нашето бъдеще в градовете"
от Институт Worldwatch, издателство "Книжен тигър"

Защото ние живеем в градовете и тъкмо тяхната територия е бойното поле, в което провеждаме нашата малка битка със самите себе си. Защото в книгата е обяснено как градовете могат да бъдат променени в съответствие с тази наша битка. Защото авторите са засегнали въпроси като местното производство на енергия, зелените транспортни връзки, градското земеделие.

"Екогорива и хибридни автомобили"
от Мария Тончева, издателство "Ековат технологии"

Защото наистина нямаме време. Защото екогоривата и хибридите са едно временно решение на проблема и тяхното време е сега. Защото би било добре да знаем малко повече по въпроса.

"Вятърни турбини"
от Георги Тончев, издателство "Ековат технологии"

Защото вятърът е cool. Защото вятърната енергия е един широко достъпен възобновяем енергиен източник, който може да бъде използван от всички. Защото вятърните турбини са един от символите на нашето бъдеще.

"Изолация на дома"
от Бернд Серексе, издателство "СофтПрес"

Защото трябва да пестим енергия, а изолацията на дома е едно наистина добро решение. Защото при ефективна изолация нежеланото изтичане на топлинна енергия спада с 40-60%. Защото всички сме въздишали пред дребни предмети от бита на предшествениците си, а истината е, че те често са си ги правели сами. Защото, ако имаш време и желание, можеш да се опиташ да направиш изолацията си сам.

"Наръчник по екологично градинарство"
от Георг Меркенс и Крафт фон Хайниц, издателство "Емас"

Защото някои домашни растения имат способността да улавят различни химикали и отрови, а в дома такива има много. Защото, ако искаме растенията да ни предпазват от химии, трябва и ние да им отвърнем със същото.

"Екология: Искам всичко да знам"
издателство "Прес"

Защото децата са много важни. Защото трябва да научават за екологията от ранна възраст, тъй като ще наследят нашите проблеми. Защото те са бъдещето и бъдещето е тяхно.

"Малкият принц"
от Антоан дьо Сент-Екзюпери

Защото на повечето от нас са ни чели приказки като малки и е добре да продължим традицията. Защото нашата планета също като планетата на Малкия принц става все по-малка за човечеството. Защото вероятно скоро и ние ще трябва да покрием растителния свят със стъклени похлупаци, за да го предпазим от самите нас. Защото всички ние сме малки принцове на нашата планета и бъдещето й зависи от нас.



ресурс -> Gorichka.bg
by
Ins.

0 коментара: