05 December 2007

За книжките и хората


Всяка година, когато дойде време за Панаира на книгата, ние леко се натъжаваме. Не защото той е лошо събитие. По-скоро е предзнаменование за часове раходки между щандовете и десетки похарчени левове и тежки торби, пълни с букви и смисли. Сега, малко преди коледната заплата, пак ще ни олекнат джобовете, но поне ефектът след относителното обедняване ще е като цяло положителен.
Защото от 5 до 9 декември в НДК на XXVI софийски международен панаир на книгата ще можем да си купим най-новите заглавия и всички, които по случайност сме изпуснали.
Организират го Асоциация “Българска книга”, Националният дворец на културата и Столична община и се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Георги Първанов. Официалното откриване е на 5.12. 2007 от 11 ч. в централното фоайе на НДК.
Тази година панаирът ще се разпростре на по-голяма площ – от 1 до 3 етаж в Двореца. На 1000 м² 141 издателства от страната и чужбина ще представят хиляди заглавия. Гостуват представители от Китай, Франция, Иран, Русия, Гърция, Германия, Австрия, Швейцария, Турция, Сърбия и Испания. Те ще бъдат разположени в мраморното фоайе на НДК и на полуетаж 4.20 изток.
На етаж трети – фоайе изток и запад, както и в зала 9 на етаж пет – ще се проведе съпътстваща културна програма. Тя включва премиери на нови заглавия, дискусии и кръгла маса на тема “Книгите и библиотеките”, организирана съвместно със Столична библиотека. За всички събития по дни ще ви оведомяваме своевременно.
Официален гост на панаира ще бъде г-н Йонас Модиг, председател на Федерацията на европейските книгоиздатели. Основана през 1967 година, тази организация подпомага и съветва асоциациите на книгоиздателите в ЕС по правни въпроси и по отношение на авторските права.
Тя представлява интересите на книгоиздателите пред Съвета на Европа и европейските институции. От 2007 година и Асоциация “Българска книга” е член на Федерацията на европейските книгоиздатели.
XXVI софийски международен панаир на книгата ще бъде отворен за посетители от 10 до 19 часа.
В програмата днес е първото официално представяне на виртуалния културен проект за лично творчество – otkrovenia.com. То ще се състои на Етаж 3, фоайе Запад от 13:00ч.
Днес на етаж 3, фоайе Изток ще бъде представени и две книги от каталога на издателство „Жанет 45“.
От 17:00 ч. Силвия Чолева ще представи романа на Любов Кронева „Къщата с ангелите“.
От 18:00 ч. Енчо Мутафов ще ни въведе в света на Йордан Костурков и неговите разкази в „Носталгия. Разкази. Том ІV“.


Елена Пенева
Журналист Dnes.bg

1 коментара:

Anonymous said...

Случайно някой да знае кои от руските издателства гостуваха на панаира?