22 March 2009

final sale

снимка от Крис Хюстън

Тези дни Oscar Wilde, най-старата гей-книжарница в САЩ, официално затваря врати. Тя неведнъж е била пред фалит, но - уви - този път няма кой да я спаси.

Знам, знам - много по-големи имена си отидоха заради кризата; онлайн книжарниците изядоха бизнеса заради постоянните си 20-30-че-и-повече-процента намаления. Лично аз не тъжа дори заради каузата на Oscar Wilde, тъй като не съм лесбийка, нито дори бисексуална, обаче съм сигурна, че за много хора това наистина е било едно ужасно специално място.

Всъщност тази пролет завинаги затваря не само тази, а и друга много популярна гей-книжарница, A Different Light в Лос Анджелис, и това дава повод за нов дебат. Някои смятат, че тази тенденция е добър признак - че ЛГБТ-общността вече е интегрирана в обществото и не се нуждае от своите специални места. Други обаче не са съгласни. Тези дни гейът Филип Кларк например публикува много добър текст, в който твърди, че подобни "оптимистични" възгледи са просто късогледи и че закриването на книжарниците показва две неприятни тенденции. Първо - потребителите все повече пазаруват от гиганти като amazon и така системно убиват независимите книжарници, които имат своя собствена мисия и са приносители на специфична култура. Второ - докато широката общественост признава "различните" си членове, конкретно чрез секцията "ЛГБТ-книги" в почти всички големи книжарници в САЩ, тя нехае за тяхното здраве, развитие и история.

А Oscar Wilde наистина е култова - основана е през 1967 от Крейг Родуел, водач на Стоунуолските бунтове през 1969 и организатор на първия гей-парад през 1970. Той работи за ЛГБТ-каузата цели 30 години и е един от най-значимите гей-активисти в историята. Ще добавя също, че е бил гадже на Харви Милк още преди политическата кариера на Милк. Родуел умира едва на 52 - през 1993 - от рак на стомаха.

И така - идеята му през 60-те била проста - да създаде книжарница, където да се продават сериозни четива на ЛГБТ тематика, но която също така да служи на хората от тази общност като ги събира и обединява, като ги показва достойно пред света, който по това време не е бил особено толерантен към тях.

Книжарницата стартира с около 25 заглавия - не че толкова били книгите с гей-тематика по онова време, просто Крейг Родуел имал едно условие - никаква порнография в неговото малко местенце в Манхатън! (Първоначално Oscar Wilde се помещавал на улица Mercer, а през 1973 се преместил на Christopher 15.) Днес сериозните ЛГБТ-книги са ужасно много и броят им постоянно расте, дотолкова че за тях в Oscar Wilde вече физически нямало място.

През годините книжарницата често помещавала различни културни събития на ЛГБТ-общността - премиери, срещи, чествания и подобни. Била е място, откъдето не само можеш да купиш роман с автор и герой гей, а откъдето да почерпиш информация за историята и развитието на различните гей-движения, за промените в нагласите на обществото.

Освен това само като си представя какви веселяци са гейовете, особено когато са сред свои, бас държа, че книжарницата е било едно адски приятно местенце!

3 коментара:

Anonymous said...

То май всички книжарници по света са пред фалит. И така ще бъде, докато не почнат да продават най- великата книга на човечеството "Под игото"!

Anonymous said...

Не думай... (за "Под игото")
Книжарницата е уникално място (поне би трябвало да бъде). Поне за мен както онлайн-книгата няма да замени книжното тяло, така и онлайн-магазинът не би могъл да замени книжарниците. Описанието на въпросната само потвърждава мнението ми - това не е моята кауза,но е прекрасно да имаш такова свое място. Жалко...

Евелина Проданова said...

Доста крайни изказвания..
Не съм много съгласна с това първото, относно "Под игото" и че не се продава в книжарниците, както и относно това дали ще умрат или не.. но всеки си има право на лично мнение.

А Оскар Уайлд ми изглежда доста интересно и приятно място, с някаква мистика. Жалко, че затваря врати, с удоволствие бих я посетила. Като стана дума, скоро гледах "Милк", посветен на Харви Милк и ми хареса много!