29 March 2009

всички сме артисти!


Винаги ми е супер интересно, когато някой онлайн проект се издава на книга. Губи ли се част от чара, надграждат ли се идеите или просто нещата в нета са твърде ефимерни и затова имат нужда от материален носител, който да докосваме с пръсти, за да (о)станат истински?

Learning to Love You More е един от трите ми най-любими проекта, случвали се някога. Зад него стоят Харъл Флетчър и Миранда Джулай. Стартът беше през 2002 и в рамките на няколко години сайтът редовно предлагаше различни задачки на читателите си, изискващи въображение, креативност и смелост.

Хиляди хора от целия свят постваха снимки, текстове, видео и аудио варианти на актуалната задача. Дай съвет на себе си в миналото. Направи документален филм за живота на малко дете. Снимай непознати, които се държат за ръце. Напиши историята на живота си за по-малко от ден. Пресъздай на видео секундите след престъпление. Запиши скорошна кавга. Прекарай известно време с умиращ човек. Снимай какво има под леглото ти. Вземи си сбогом.

Всъщност проектът тотално излезе от интернет - през годините стана толкова популярен, че се организираха един куп изложби. И така обикновените участници - деца и възрастни от всички континенти - станаха истински артисти, влязоха в галериите. Това е и основната насока на съвременното изкуството - всички да сме артисти!

Книгата излезе преди година и половина, но аз си я купих едва наскоро. Много от съдържанието на сайта няма как да влезе там, защото е интерактивно. Не намирам някои от любимите си постове, но въпреки това ми е супер приятно да чета и разглеждам. Някои неща са ужасно забавни, а от други те стяга гърлото. Толкова много умове и животи са събрани на едно място - проектът е голям шарен калейдоскоп.

Опиши какво да направят с тялото ти след смъртта ти

Снимай непознати да се държат за ръце

Снимай свой белег и разкажи за него

Направи изложба на художник на обществено място

Дай съвет на себе си в миналото

Излекувай се сам

Пресъздай обект от нечие минало

Снимай значещи дрехи

Снимай родителите си как се целуват

3 коментара:

Ins. said...

О, това определено ме заинтригува!!:) като да си направиш dream list, но много обширно!:)

Бистра said...

хее, а за mondo beyondo чувала ли си? :-)

Ins. said...

отново благодаря! ти си ценен извор за интересна информация! (: