13 March 2009

в Париж времето е хубаво


Spot TV
by salondulivreparis

Въпреки че световната финансова криза се задълбочава и медиите по целия свят са изправени пред сериозни трудности, това сякаш не важи за книгите във Франция.

Днес там се открива ежегодния Парижки панаир на книгата и всичко изглежда съвсем наред - средствата, набрани от институции и спонсори, са с 5 до 10% повече от миналогодишните, а чуждестранните участници са повече от всякога (България обаче не е сред тях).

Тази година в Париж се очаква да бъде спокойно - за разлика от 2008, когато почетен гост на панаира беше Израел (което "случайно" съвпадаше с честването на 60 години независима израелска държава) и това накара арабските страни Иран, Ливан, Йемен, Мароко, Алжир, Тунис и Саудитска Арабия да се оттеглят от събитието. Според тях Израел не заслужава да бъде "почетен гост", защото страната е отговорна за престъпления срещу човечеството, извършени в Палестина. Тогава организаторите на Парижкия панаир излязоха със становище, че целят популяризирането на израелската литература и предизвикването на диалог за разбирателство и мир между различните култури.

Тази година арабските участници се връщат, спокойни, че почетният гост за 2009 е Мексико. Страната ще бъде представяна от около 40 от най-добрите си писатели, които вече са преведени на френски.

Цялото събитие ще бъде много полезно за професионалистите в бранша - понеделникът е предвиден за дискусии на книгоразпространителите, които ще продължат и в четвъртък, когато ще се обсъжда ролята на другите медии в електронното книгоиздаване, проблемът за аудио-визуалните права, неразбирателствата с Google Books, както и локалната тема за фиксираните цени на книгите във Франция.

Около 75% от посетителите ще влязат безплатно и със сигурност ще останат доволни. За тях са предвидени много премиери, четения, филми, музика, игри и награди; ще имат възможност да научат повече за най-новите технологични постижения в издателския бизнес, самоиздаването, новите начини на библиографски справки и други. Вечерите ще завършват с приятни концерти и чаша вино.

3 коментара:

Ins. said...

а така! дано скоро и нашия панаир да се сдобие със сайт! :)))))))

Евелина Проданова said...

Не само сайт ще си имаме, Инче, ами ще го направим идеален! (намиг)

Бистра said...

поетът стефан иванов показва и разказва