30 December 2008

страх ме е


Днешното ревю на Джулия Ротмън на 99 fears на Недко Солаков ме подсети да напиша няколко думи за него.

Българинът работи и излага от доста години, но в определени среди напоследък стана известен покрай самостоятелната си изложба в Бон през септември тази година (с интервюта за Ню Йорк Таймс и The Cool Hunting например). Въпреки че има невероятно CV с изключително престижни участия, в България за него малко се знае. Пък и как да го познаваме, като последната му самостоятелна изложба тук е през 1999. (Окей, има участие в няколко общи изложби, но това не е много сериозно за артист от неговата класа.)

Нямам намерение да пиша за самия него или за изкуството му. Информация за това може да се намери достатъчно. (Само линк за страховете ще дам.)

Притеснява ме фактът, че едно от най-силните издателства за визуални изкуства Phaidon публикува за първи път книгата. За Недко Солаков това вероятно е добре от гледна точка на известността, която 99 fears ще му донесе в световен мащаб. Криво ми е обаче, че в България е така непопулярен. Трябва някой да го издаде тук, нали така. Дотогава сме принудени да си го поръчваме от Амазон. Това и направих току-що.

4 коментара:

Anonymous said...

Ммм, това с Амазон не е точно така- 99 страхове се продава във всички книжарници Книгомания на цена 49.95 лв.

И не че за него в България малко се знае- просто широката публика малко знае, но това е защото малко се интересува- тоест аз не знам за кой друг съвременен артист се знае особено повече? Вероятно Греди Асса, но около него според мен има повече шум, отколкото информация.

Но който любопитства- знае.

Бистра said...

това за книгомания не ме изненадва, но - честно казано - не се бях сещала да проверя, хаха
книгата си я поръчах за $20, общо с доставката

а който е любопитен, знае, но не вижда
липсва сериозна изложба, която е напълно нормално да се организира в софия, не мислиш ли?

вчера прочетох, че недко солаков мого харесва иван мудов, още едно не дотам познато име (лично за мен)

абе на мен фокусът ми беше от чисто издателска гледна точка, но нещата са свързани
смятам за нормално щом един артист живее в българия и се самоидентифицира като българин (не като кристо примерно), първо собствената му държава да го признае и популяризира вътре в себе си - чрез изложби, книги, интервюта
от всичко това може дори да се печели

Anonymous said...

напълно съм съгласна, че е редно да се популяризира в България- и щеше да ми е два пъти по-приятно да си купя книгата, ако беше публикувана от българско издателство.

Моята мисъл беше, че не мога да виня само медии и културни дейци, затова че повечето хора не знаят много. Самите те също се интересуват твърде малко според мен- ето чудесен пример с Иван Мудов- той прави супер неща и специално за него се е писало и по списания и по вестници и самостоятелни инсталации е правил и в съвместни изложби е участвал и то съвсем наскоро.

Така че разбирам напълно целта на поста ти, но само със сочене с пръст нищо няма да се случи. Редно е да има за кого да се правят тези изложби и от кого да се купуват книгите.

Бистра said...

добре го каза

стискаме си ръцете;;