05 January 2009

au revoir, librairie française

В първия ден на Новата година Радио Франс Интернасионал съобщи, че през септември 2009 Librairie Française, най-голямата френска книжарница в Ню Йорк, ще затвори, след като се е помещавала в центъра Рокфелер цели 73 години.

Причината е комплексна и несъмнено е свързана с финансовата криза и произтичащите от нея сътресения, които издателският бизнес преживява напоследък, но конкретният повод е увеличаването на наема почти тройно - от $360 хиляди на $1 млн. От друга страна продажбите падат заради намаленията на Амазон, които понякога продават книги на цена, четири пъти по-ниска от коричната.

Librairie Française отваря през 1935 година по покана лично от Дейвид Рокфелер, защото милионерът искал европейската култура да присъства в центъра, собственост на прочутата му фамилия. Оттогава книжарницата е важен литературен фактор в културния живот на нюйоркчани и през годините е помещавала най-различни литературни събития. Преживяла е всички войни, проблеми и кризи, но факт е, че затваря именно сега.

3 коментара:

Евелина Проданова said...

Колко жалко. Не съм влизала точно в тази книжарница, но някакси много нечестно ми се струва да се вдигне наем три пъти!

Можем само да стискаме палци да се отворят скоро вратите и отново.. както и да звучи!

Anonymous said...

Хора, кината си отидоха, за да дойдат моловете. Книжарниците си отиват, за да дойдат моловете. Добрият стар Оруел е пророк и в това отношение: като разказва в "1984" как героите се срещат (за да се любят) над една тайна книжарница-антикварен магазин.
То любовта е на изчезване, вие се вайкате за един магазин - макар и с история.

Евелина Проданова said...

Един магазин може да означава много. Чувала съм вече, че и книгите и четенето са на изчезване, но май не е точно така. Въпрос на възприемане...