03 December 2008

панаирът: ден първи


Уау, какъв ден! С Ева и Калина (a.k.a. Тити) се срещнахме случайно около обяд на щанда на Жанет 45 и прекарахме целия ден в НДК. (И приятно го завършихме с по чаша масала в Арт-хостела :-))

Започнахме с Националната кръгла маса Общество-четене-книга. За щастие организаторите бяха оставили на всяко столче папка с материали, както и наскоро издадения сборник Книга. Четене. Библиотека - доклади от три национални кръгли маси, посветени на книжния сектор и библиотечното дело в България (Преходна ли е литературата на Прехода? от юни 2007, София; Библиотеката - мит и реалност, март 2008, Варна; Българската литература: творба, писател, читатели, юни 2008, Пловдив)
Нямам търпение да прочета книгата, защото участниците и темите им са доста интересни, пък и тези трудове със сигурност е най-добре да бъдат четени на хартия.


Няколко думи за самата Кръгла маса, или поне за този панел, на който присъствахме - започна се с официалната част, водена от господин Игор Чипев.

Той покани последователно заместник-министъра на културата г-жа Надежда Захариева, заместник-министъра на образованието г-жа Мукадес Налбант и заместник-кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова. Те прочетоха приветствията на министъра на културата проф. Стефан Данаилов, на министър-председателя Сергей Станишев и на кмета на София Бойко Борисов.

По време на тези встъпителни слова научих един-два много интересни факта, а именно - според изследване, направено от Народната библиотека, към момента на книжния пазар се предлагат 62% книги от български автори срещу 38% преводни, като в тази бройка не влизат учебниците.
И другото впечатляващо, но с обратен знак - според скорошно изследване на ЕС около 50% от учениците на 15 години в България и Румъния не показват разбиране при четене на нов текст!

Същинската част на Кръглата маса започна с текста на проф. Валери Стефанов на тема Защо да четем още?. За професора няма какво да говорим - освен интересен, тексът му беше изключително забавен и увлекателен, направо нямам търпение да го прочета спокойно на хартия!

Следващ беше доц. Александър Панов, чиято тема беше Компетентността "четене". Господин доцентът явно не забеляза, че не се намира в университета и публиката не се състои от студенти, дошли на лекции - текстът, който прочете, беше тежък и тромав; забележително скучен и дори и да е казал нещо ново, то тотално се загуби в преповтаряните неща. Обаче, моля, това не е само мое мнение - когато вдигнах глава от книгата, която зачетох, видях, че 90% от хората в залата тихо си шушукат, а останалите се прозяват или потропват нервно с крак.

Следваща излезе госпожа Севда Шишманова, която единствена от тримата нямаше готов текст пред себе си и затова изказването й се получи много добре - сърдечно и спонтанно. Тя представи инициативата на БНТ, по лиценз на BBC, Голямото четене - обясни накратко идеята, разказа историята на формата, как той върви в България и издаде някои неща от кухнята. Спомена нещо, за което не бях чела никъде досега - че Голямото четене има два етапа - гласуването и в крайна сметка избирането на 100-те и после на 12-те любими романа на българите, а вторият етап ще включва заснемането на 12 късометражни филма по романите на 12-те челни места.
В момента върви пътуващата библиотека, в цялата страна се създават литературни клубове и - общо взето - случва се ново Възраждане, намиг.

Това беше, обявиха почивка и предложиха обяд на гостите (на всички гости - имаше и вегетариански сандвичи, благодаря).

С Ева и Тити решихме, че ни стигат толкова дискусии и се загубихме из етажите и полуетажите в разглеждане. "Може ли да видим тази книга? И тази? И тази? О, и тази, моля! Вижте, ние сме студенти по книгоиздаване и искаме да видим и пипнем всич-ко!"

Чуждестранните издателства тази година са от Беларус, Иран, Сърбия, Босна и Херцеговина, а специален гост е Русия.


Това е тяхната кръгла маса и въобще - техният етаж. Книги има доста, но за този, който не знае руски, остава само да разглежда.

Има няколко витрини с изключително интересни книги, показвам снимки и - Ева е качила програмата на панаира в предишния пост - предлагам сами да идете да ги видите.


1 коментара:

Ins. said...

О!Браво, колежки!;)) Хубаво е, че вие сте били на откриването!:)
В петък съм на линия! И определено ще отделя повече време на братушките!!!:)))))))) (за какво съм го учила тоя руски)

само че нещо линка към програмата не се отваря!.хм..