12 December 2008

риалити роман


На Панаира на книгата работех на щанда на Анубис и Булвест 2000. В петък дойде един господин и остави десет копия от книгата, която виждате горе. Излязла е само преди няколко дни. Хм, Риалити роман? Зачетох.


През 2008 в Радио София са се случвали интересни неща. Всяка неделя от 5pm до 7pm слушателите са се превръщали в радиочитатели. Първият риалити проект на програмата е фантастичната сага "Шифърът на Елкинемите", последван от криминалния "Четвъртият идва винаги пръв", от носталгичната история от времето на соц-а "Коварна Варна", а годината завършва с голям исторически епос, който би трябвало да върви и в момента.

Идеята на тези радиокниги е да бъдат писани от група автори (10-12) - най-добрите в даден жанр. Един след друг те си подават щафетата и "пишат" общ роман по радиото веднъж седмично.

За съжаление все още не съм слушала предаването, затова мога да разкажа впечатления само от книгата.

"Четвъртият идва винаги пръв" е написана от десетимата най-добри български криминални разказвачи. Историята започва с получаването на писмо от BBC, с което британската медия - срещу 1'000 паунда хонорар, - ги събира в една далечна къща в Карадере за трите дни на Великден, където десетимата трябва да напишат общ роман, рефлексия към изгубената книга на Агата Кристи от 30-те. BBC прави същото в девет други държави, като иска накрая да издаде десет различни и все пак някак сходни книги.

Десетимата български автори биват посрещнати в къща с десет единични легла. Веднага след пристигането им започва ужасна буря - падналите дървета препречват пътя, а мостът е разрушен. "Да не стане като с десетте малки негърчета", шегуват се помежду си, но... дали още дълго ще запазят чувството си за хумор?

0 коментара: