30 September 2008

критика към издателите на е-книги

Насред големия дебат е или не е електронното книгоиздаване издаването на бъдещето, вчера в Dear Author излезе критичен пост относно нещата, които електронните издатели трябва да променят още днес - за да направят бизнеса си по- полезен и популярен.

Във връзка със самите продукти се посочват недостатъци на достъпа до вече купените книги - например какво правиш, когато нещо фатално се случи с компютъра/ устройството ти за четене на книги? Не се бях замисляла, но действително щом книгата вече е купена веднъж, значи би трябвало да можеш да си я свалиш отново винаги, а също и сайтовете да предлагат възможността всичко да се свали накуп при нужда. От друга страна този морален закон не би важал при хартиено книжно тяло, но нали именно това са предимствата на дигиталните книги, ха.

Другата голяма критика към днешния пазар е свързана с начина на плащане. Амазон е относителни сигурен, но какво да кажем за малките неизвестни онлайн книжарници? Най-подходящо е плащането чрез PayPal, което освен че е по-надеждно, спестява време в попълване на имена и номера на картата по различни сайтове.

Разбира се, добре е да има wishlist, gift certificate и други подобни тънкости за зарибяване на клиенти.

Вярвам, че лека-полека издателите ще ги изгладят тези неща; ако не друго, пазарът ще ги принуди.

0 коментара: