03 October 2008

международен литературен фестивал в берлин


Днес е предпоследният ден на Международния литературен фестивал в Берлин. Тази година той се провежда за осми пореден път. В рамките на 12 дни приютява около 130 писатели от 50 страни и кани гостите си на над 300 литературни четения, премиери, дискусии.

Логото на фестивала - запетайката - е създадено през 2000 година и символизира свързаността на всичко в света. Целта на фестивала е да обедини литературата от различните страни; да представи нови непознати автори редом с най-популярните световни имена. Организаторите внушават идеята за връзката между прозата, поезията, политическите дискусии, детската и юношеската литература, филмовите адаптации на литературни произведения.

Тазгодишният фокус на фестивала е Африка. Поканени са утвърдени и по-млади автори на поезия и проза от континента; организират се различни дискусии и дебати по проблемите на африканската литература с цел нейното популяризиране.

Фестивалът има програма Световна литература (автори, избрани чрез специално жури), Калейдоскоп, Световна литература за деца и юноши, Отражения, Нови германски гласове, както и програма за музика и изкуство. Повече информация можете да намерите тук.

Тази година България е представена от Цветан Тодоров и Илия Троянов. Георги Господинов явно също е там, защото тези дни написа хаплива статия по темата за Дневник.

1 коментара:

Parfait Recipes said...

Nice post thaanks for sharing