25 October 2008

празник на фантазията


Един летен ден преди точно 30 години - през 1978 - в редакцията на италианското издателство Franco Maria Ricci пристига мистериозен пакет. Когато го отварят, всички ахват при вида на внушителния куп листове, изписани на непознат език и пълни със странни рисунки. Към всичко това има и бележка, че автор е италианският артист Луиджи Серафини. Трудът, който всички в издателството гледат в захлас, му е отнел около 30 месеца.

Този труд би трябвало да наречем енциклопедия. Но не каква да е, а енциклопедия на един фантастичен свят. И точно това е най-интересното. Защото измислени светове съществуват откакто хората имат въображение, но обикновено служат единствено за фон на определено повествование. Codex Seraphinianus обаче разглежда този свят сам по себе си, като прилежно и детайлно го обяснява и описва. За съжаление езикът, на който го прави, засега не е разчетен; някои го смятат за тотално измислен, но като се има предвид обема на вложения труд и обмислянето му, това едва ли е така.

В рамките на около 350 страници фантазията на един човек се развихря истински. При разглеждането на книгата у мен се редуват негодувание и възхита. При вида на някои глави, този човек ми изглежда луд, а при други го намирам за гениален и ужасно, ужасно забавен. Тънката му ирония усмихва.

В тази фантастична енциклопедия цветята се поливат сами, дърветата се целуват, хората имат пера по ръцете, децата танцуват в кръг около хладилника, любовниците се превръщат в крокодили, когато правят секс (вижте корицата). Някои от любимите ми картинки са тези на първобитен човек, който вместо щит, използва пътен знак; съвременно изглеждащ човек, който си слага различни маски на лицето в зависимост накъде духа вятърът; хирурзи, които обличат скелетите в тела на хора; ловене на риба по водопровода (при късмет в един момент в кухненската ти мивка пада риба).

Структурата на енциклопедията е разделена на 11 глави, но най-общо съдържа два дяла, обединени от темите природа и човек. В първия обстойно се разглеждат въображаемата флора и фауна, физика, химия, механика. Втората част описва хората от биологична гледна точка, разказва за тяхната история, обичаи, храни и напитки, облекло, изобретения, игри и забавления. Последната глава е посветена на архитектурата и показаните градове ми напомниха на тези на Итало Калвино.

Споменавам това, защото именно Калвино пише предговора на първото издание на книгата през 1981 година. Освен в Италия, енциклопедията е издавана в САЩ, Германия, Холандия, Франция и Испания. Въпреки че реално не е предназначена за четене, от първото си издание до днес към нея има голям интерес и се разпродава бързо. Последното издание е италианско от 2006, което използва некачествена хартия и струва 89 евро. Най-ценно, разбира се, е оригиналното издание, чиято цена в Амазон в момента стига $1000.

Книгата се намира онлайн на pdf, ако се разтърсите. Засега може да разгледате следващите страници.












и за десерт - една малко по-сериозна статия по темата

0 коментара: