18 September 2008

За пръв път

За пръв път тази вечер бях на представяне на книги "професионално". :-) Една приятелка ме помоли да отида вместо нея и да й напиша няколко реда за "Словеса".
Та издателство "Феникс" /онова дето издава "Подсъзнанието може всичко"/ съвсем в крак с модата да се правят "книжния събития" в заведения, бяха поканили гостите си в "Before & After". Бяха обявили, че канят на следобеден чай, ама не видях много хора да пият чай, де :-)
По-скоро направиха представяне на издателството, а не на една книга, макар че се чуха и показаха конкретни заглавия, сред които "Кокология" 1 и 2, "Wishpin" /сигурно са се чудили как да го преведат ;-)/ И книгата на Теодора Захариева. Спомняте ли си? Онази жена болна от рак дето преди 2 години беше обявила гладна стачка, а после осъди МЗ за липсата на лекарства за онкоболни. Та в книгата разказва как се е излекувала.
На представянето издателите обявиха, че даряват 1 000 екземпляра от техния "Пътеводител за саморазвитие на тинейджъра и ученика" на деца в неравностойно положение.
Също така обявиха, че стартират кампания за насърчаване четенето на български автори. Започват с даряване на 3 000 екземпляра от поредицата им "Креалистична литература" между 23 и 26 септември, на метростанция "Сердика", сутрин от 9 часа. Ако пропуснете, после ще ги намерите по познатия начин - в книжарниците ;-)
Това, което ме впечатли най-много от цялата работа, е, че издателство "Феникс" си има PR. Наели са си цяла PR агенция. В момента се сещам само за 3 други издателства, които се ползват от услугите на специалистите по ВО. А това безспорно е важно! Много важно! Макар и малко по-различна, книгата също е стока и като всички стоки подлежи на продажба и има нужда да й се помогне. Все пак освен всичко останало е бизнес, който се предполага, че трябва да носи поне малки печалби.
И така.
ако взема да прочета книгите, ще драсна по някой ред :-)

0 коментара: