24 July 2008

zzz


To Sleep, Perchance to Dream е проект на италианския фотограф Фердинандо Шанна. Той е роден на остров Сицилия на четвърти юли 1943 и снима от седемнайсетгодишен. В периода 1961-1966 учи литература и философия в университета в Палермо. Премества се в Милано през 1966, където започва работа в списание L'Europeo, което впрочем отскоро се издава и на български. Следва журналистическа кариера в Европа, Африка и Америка, а през 1987 Фердинандо се захваща и с модна фотография.
През годините има доста издадени книги, както и спечелени награди.

Настоящето издание е първото му англоезично и излиза през 1997. Идва като естествено продължение на факта, че лека-полека той осъзнава колко много снимки на спящи хора е направил през последните три десетилетия. В спането той открива нещо много интимно и същевременно естествено.
Освен фотографии, има и няколко страници с мисли или части от стихотоврения, свързани със спането, сънуването и унеса. Снимките са черно-бели и от цял свят, а героите са най-различни, дори не задължително хора. Гледайки ги, оставам с усещането за спиране на времето. Една близка майка пък ги намери за много тъжни. Може би защото заспали, хората са крехки и беззащитни.







0 коментара: