26 July 2008

a site for book lovers


Library Thing е проект, наричан facebook for books. Гръмко!
Всъщност сайтът позволява на потребителите да си направят виртуална библиотека с книгите, които притежават. Това от една страна улеснява търсенето и чуденето дали това вече го нямаш, загубил ли си го или си го дал на някого, а от друга - свързва потребители със сходни интереси. Насърчава се tag-ването, оценяването и писането на ревюта. По този начин лесно се разбира дали една книга си струва или не. Всеки може да създаде или да се включи в book-club.

Library Thing знае много за книгите и сайтът е направен от любов към тях, а не с цел продажби, пише на сайта. Добавянето на книги става лесно - по автор, заглавие или ISBN, като сайтът търси в Amazon и над 690 библиотеки от целия свят, които предлагат свободен достъп до каталозите си.

Сайтът е предвиден да се ползва от автори, библиотеки, издатели и книжарници с цел стимулирането на продажби и създаването на интерес към даден автор или заглавие.

Към момента Library Thing има около 460'000 потребители и около 30 милиона книги в системата. Предлага информация за различни мероприятия като четения, премиери, дискусии и показва на карта всички книжарници и библиотеки в района (това вероятно работи най-добре в Щатите).

За да бъде в крак с времето, предлага разни приставки за телефони, блогове, facebook, myspace и подобни.
Добавянето до 200 книги е безплатно, а за неограничен акаунт се плаща $10 или $25 - за годишен или доживотен.

Интересна ми се видя инициативата Early Reviews - на сайта има списък с все още непубликувани книги, които издателствата осигуряват, като всеки потребител може да си поръча копие, като в замяна на това трябва да напише ревю.

Попаднах на този сайт от статия в блога на Гардиън, която разказва за друг интересен проект на Library Thing. В момента те изготвят библиографски списък на личните библиотеки на известни писатели. Ако сте се чудили какво са чели Хемингуей, Моцарт или Дарвин, това е вашето място.

1 коментара:

Anonymous said...

Идеята на сайта е страхотна... Много жалко е обаче, че подобни неща в България няма. По принцип аз съм "за" иновации у нас от такъв род, но за съжаление ми липсва финансова възможност, технически умения и подкрепа...