27 March 2007

КОНКУРСИ

  • Национален музей Параход "Радецки" и Сдружение Словото обявяват конкурс на тема Поколенията за Ботев.
    Конкурсът е в две категории - Поезия и Проза.
    Текстовете в проза да са до 1 стандартна страница (шрифт 12 пункта). Произведенията да не са публикувани никъде преди това. Един автор може да участва с не повече от 3 произведения.
    Произведенията за конкурса изпращайте като прикачени текстови файлове на адрес konkurs@hulite.net като напишете трите си имена и града, в който живеете.
    Конкурсът е отворен за участие за всички, без ограничение.
    Краен срок за изпращане на произведенията: 3 май 2007 г.
    Всички изпратени произведения за конкурса ще бъдат публикувани в специално създаден за целта форум на www.hulite.net като отделни теми, без да се споменава името на автора, за да се избегне частично субективността.
    Под всяко произведение ще има анкета с 5 възможности. Читателят гласува с една от тях анонимно - без да посочва името си, като може да гласува само един път. Крайната оценка се получава като се вземат предвид броя на гласувалите и поставените оценки. Могат да гласуват само регистрирани потребители.
    Независимо жури ще определи крайните отличия.
    Награждаването ще се извърши на 27-ми май 2007 г. на кораб Радецки по време на Ботевите тържества.
    Повече информация: в www.hulite.net
  • Трето издание на конкурса за лирично стихотворение “Славейкова награда”
    Национален поетичен конкурс в Трявна
    СЪБИТИЕТО: Национален конкурс на името на Петко и Пенчо Славейкови за лирично стихотворение
    УСЛОВИЯ: Наградата се присъжда за непубликувано лирично стихотворение на съвременен български автор.
    За първи път конкурсът е напълно анонимен.
    Всеки автор има право да участва с по 1 лирично стихотворение, изпратено за участие в печатен вид на машина или в компютърна разпечатка. Ръкописи не се приемат. Всяко стихотворение се придружава от малък плик с имената и адреса на своя автор. Всички творби остават във фонд “Славейкова награда”.
    СРОК И АДРЕС:
    Краен срок за изпращане на творбите – 15 май 2007 г. на адрес:
    Трявна 5350, ул. “Ангел Кънчев” 21, Община Трявна, за конкурса “Славейкова награда”
    НАГРАДИ: Славейковата награда възлиза на 2500 лв. и почетен плакет.
    Присъждат се втора награда в размер на 1000 лв. и две трети – в размер на 500 лв. всяка, както и почетни дипломи.
    НАГРАЖДАВАНЕ: Община Трявна организира от 31 май до 3 юни 2005 г. Славейкови дни в Трявна. В рамките на тържествата на 2 юни от 19 часа в читалището на град Трявна ще се състои награждаването на победителите в националния конкурс на името на Петко и Пенчо Славейкови за лирично стихотворение. На награждаването ще присъства и Министърът на културата г-н Стефан Данаилов. ОРГАНИЗАТОР: Община Трявна, с помощта на Министерство на финансите и Министерство на културата и под патронажа на г-н Георги Първанов, Президент на Република България.
    Автор на дописката Божидар Стойков
  • По повод 75-годишнината от основаването си Австрийският културен кръг “Der Kreis” обявява литературен конкурс на тема Всички пишат Дунав различно (“Alle schreiben Donau anders”).
    Дунав е река, съединяваща Централна и Източна Европа. Тя оказва влияние върху хората, които живеят в околностите й. Всеки има опит или преживяване с нея. И отново става въпрос за свързващо и разделящо, бъдеще и минало, желания и страхове, мечти и кошмари, позитивно и негативно, ежедневно и необикновено...
    А ти? Ако си на възраст между 10 и 25 години и темата ти е интересна, сподели мислите си, свързани с Дунав в каквато и да е жанрова форма (лирика или проза)!
    Най-интересните работи ще бъдат събрани и издадени в антология, а авторите на трите най-добри текста ще получат следните награди:
    Първа награда – 200€
    Втора награда – 100€
    Трета награда – 50€
    Награждаването ще се проведе във Виена през есента.
    Крайният срок за изпращане на творбите е 30. юни 2007 година.
    Изпрати своя текст на немски език заедно с трите си имена, възраст, точен адрес и потвърждение, че текстът е написан от теб специално за конкурса и че си съгласен да бъде публикуван в антологията, на адрес: gabyblattl@derkreis.de.ms или на Kulturgemeinschaft Der Kreis
    Anton Baumgartnerstraße 44/C3/2503
    A-1230 Wien

    Координатор на конкурса за България е Екатерина Карабашева. Ако имате въпроси, можете да се обърнете към нея на имейл адрес konkurs_dunav@abv.bg
  • През месец септември 2007 г. Народно читалище “Св. св. Кирил и Методий” – град София, кв. “Модерно предградие”, тържествено ще отбележи своя 85-годишен юбилей. По този повод читалищното настоятелство обявява литературен конкурс за разказ, стихотворение и есе, посветени на читалищното дело или на изтъкнати читалищни дейци и родолюбци.
    Всеки автор може да участва с не повече от три творби, които да са написани на пишеща машина или на компютър, 60 знака на ред и 30 реда на страница. В конкурса могат да участват автори от цялата страна без ограничение на възрастта.
    Срок за изпращане на творбите: 31 юли 2007 г.
    Творбите в 3 екземпляра с имената, възрастта и точния адрес на авторите изпращайте на адрес: Народно читалище “Св. св. Кирил и Методий”, град София - 1324, бул. “Европа” № 20 или на електронния адрес: kim_evropa20@abv.bg.

0 коментара: