09 February 2009

"аз чета", но и "аз пиша"


Постоянно чуваме за разни кампании, насърчаващи децата да четат повече. И това е логично - любовта към четенето се заражда именно в детската възраст. (С доц. Милена Цветкова проверихме това емпирично в една лекция миналия семестър.)

Обаче за да има четене, трябва да има и писане, нали?

С тази идея стартира новата инициатива We Are Writers! на британския клон на американската компания Scholastic (която впрочем издава Хари Потър и 39-те ключа). Целта на кампанията е да накара децата да събудят у себе си желанието не само да четат, но и да пишат. Което в по-глобален мащаб означава да не разчитат пасивно само да получават, а и сами да създават и така да променят света.

За да направи писането примамливо, програмата включва издаването на истинска книга - сборник, където всяко дете може да види текста, който самото то е написало. Това действа много стимулиращо, повишава самочувствието на учениците и ги кара да мечтаят да станат "истински" писатели един ден.

За целта всяко училище в Обединеното кралство може да се регистрира на сайта на Scholastic, където ще получи собствена онлайн книга - там децата лесно могат да качват своите разкази, стихотворения, хайку, писма, рецепти или каквото друго им хрумне. Когато набере и одобри достатъчно текстове, училището подава заявка и - благодарение на технологията print on demand - в определен срок получава колкото копия е поръчало.

Цената на едно 5 паунда, но книгите могат да бъдат продавани на родителите за 6,99 например, като тогава училището печели известна сума, която може да инвестира в каквото намери за добре (награди за собствен литературен конкурс например).

Засега кампанията се радва на голям интерес - към момента в нея участват повече от 300 училища от Обединеното кралство - както обществени, така и частни. Възрастните - организатори, учители и родители - са впечатлени от ентусиазма на децата, от внезапното им желание да пишат все по-добре и по-добре.

Някои ученици твърдят, че в началото им е било трудно да се отпуснат, защото били свикнали да пишат само по определени теми и после тревожно да чакат оценката си. Именно това е ценното в тази програма - тя отключва креативното мислене и дава свобода на изразяване.

0 коментара: