30 July 2008

искам го веднага!

Espresso Book Machine е нов етап в книгоиздаването. Представлява сравнително малка печатна преса, която произвежда напълно готова книга за броени минути с минимум усилие от човешка страна. Необходимо е единствено pdf файлът, на който е желаното заглавие, да бъде изпратен до машината.

Технологията действа на принципа print on demand, което означава, че копие от книга се издава едва когато за него е получена заявка. Това прави машината особено подходяща за книжарници и библиотеки. Представете си как търсите нещо, което отдавна е изчерпано, и мацката в книжарницата се усмихва: "Пускаме го за печат и след седем минути ще ви чака на касата."

Espresso Book Machine е създадена от компанията OnDemandBooks. На сайта може да прочетете повече подробности, а от клипчето може да разберете как точно работи машината.



Официалният дебют на машината е на 21 юни 2007 в Обществената библиотека в Ню Йорк. В рамките на един месец всеки е имал право да си направи безплатно копие на някоя класическа книга - например Моби Дик, Приключенията на Том Сойер или Коледната песен.

Ако системата заработи успешно, тя наистина ще промени бизнеса с книги. Фактът, че един клиент казва Искам тази книга и тя се печата специално за него, означава край на доставянето, залежаването и връщането на непродадени копия.
Означава също пълен достъп до всички някога излизали заглавия, край на търсенето и ненамирането.

0 коментара: