02 July 2008

хенри обича книги


Покрай постоянното ровене в сайтове на илюстратори, наскоро попаднах на ирландеца Оливър Джефърс. Той е един от най-известните съвременни автори на детски книги. През 2007-ма беше избран за официален илюстратор на Световния ден на книгата. Издателствата зад гърба му също са сериозни - във Великобритания го издава Харпър Колинс, а в САЩ - Пингуин.

Последните му четири книги печелят в четири поредни години наградата Бисто. Тази, която ви представям сега, също така е носител на Наградата на Ирландия за най-добра детска книга за 2007.



Това е историята на Хенри, който много обича книги. Но не както ние с вас ги обичаме. Той обича да... ги яде. Освен това има още един талант - да запаметява всичко, което изяжда.
Увлечен в трупането на знания обаче прекалява и в един момент всичко в главата му се обърква. След посещения при лекарите, които му казват, че трябва да престане с яденето, се прощава с мечтите си за титлата Най-умен човек на света. И както си тъгува, един ден решава да опита да... прочете някоя книга. Изненадата му е огромна - това се оказва толкова хубаво!

Стилът на илюстрациите е чудесен. Част от тях са направени с темпера върху страници от антикварни книги - сборници по математика, речници, атласи.

Най-хубавото обаче са малките закачки по страниците.




3 коментара:

Anonymous said...

Страхотно изглежда :)

Дано я издадат и в България (което малко ме съмнява...)

Anonymous said...

Ех, Бистра , откъде се сдоби с нея? Онзи ден се чудех дали да си я поръчам по интернет и този пост май ме убеди.

Бистра said...

по принцип от амазон поръчвам книжки, но понеже доставката е много скъпа, давам американския адрес на моя приятелка и като се посъберат повечко, тя ми ги праща до българия