07 October 2009

booker 2.0


Добре, добре, разбрахме, че Хилъри Мантел е тазгодишният лауреат на наградата Ман Букър! Няма и какво толкова да се вълнуваме, тъй като засега нито един от попадналите във финалната шестица романи не е издаден у нас и не са много българите, които знаят какво точно коментират всички онези статии, дискусии и ревюта.

Тази година обаче беше по-различно! - за първи път паралелно с "надпреварата" Ман Букър, течеше и нейната алтернатива - Not the Booker Prize, организирана от британския вестник Гардиън. Почти същото, само дето истинският Букър дава на лауреата си 50 хиляди паунда, а НеБукърът - порцеланова чаша за чай с логото на вестника, която символично да го стопли, хаха.

Въпреки че Букър е една от най-престижните награди в литературата, тя търпи много критики, сумирани в пост за блога на Гардиън от писателя Сам Джордисън:
1. любимата ми книга не печели; дори по-лошо - журито избира най-тъпата от всички!
2. (тъй като за Букър се състезават романи от Великобритания и нейните бивши колонии) книгите ги избират по количеството пост-колониална вина, ирландска нищета или празни животи на обикновените англичани; о, защо никога няма интересни книги?!
3. защо пък някакво си произволно жури да определя най-добрата книга, все едно аз не мога сам?!

Ето това е въпросът и Сам Джордисън го задава на глас: можем ли ние, блог-тълпата, да се справим по-добре от официалното жури?

Правилата са маалко по-различни от тези на истинския Букър и накратко разрешават номинирането на коя да е книга от Общността на нациите, Ирландия или Зимбабве, стига да не е самопубликувана и да е издадена в периода 1 октомври 2008 - 30 септември 2009.

По-важно е, че на хората идеята им допада и в следващите седмици оставят коментар под поста и така номинират книгите за дългия списък (46 заглавия в крайна сметка). В следващия етап потребителите гласуват и възоснова на вота се формира финалният списък от 6 заглавия. (В него впрочем не присъства истинската победителка от снощи Хилъри Мантел.) Водещият на НеБукър-състезанието, Сам Джордисън, прочита и шестте книги и в шест поредни поста публикува техни ревюта. Тогава идва ред за финалното гласуване...

Кашлюк, тазгодишният - първи - лауреат на наградата на вестник Гардиън Not the Booker Prize е младият британски автор от индийски произход Рана Дасгупта с романа си Solo, който за наша изненада, радост или може би за наше съжаление разказва за България!

Яко, нали, значи ще го издадат скоро и тук! А засега може да прочетете повече за него в материала на Капка Касабова за Гардиън (преведен на български от e-vestnik - тук).

Това, което мен наистина ме развълнува в цялата работа, е колко все по-голяма става силата на масите. Web 2.0 навлиза и в този аспект на живота.

2 коментара:

pippi said...

Учудвам се че Рана е спечелил. Доколкото разбрах той се оттегли в последния момент заради някакви негативни коментари. А Соло - да, ще го издадат много скоро даже ;)

Дени Симеонова said...

много интересна новина и класация, ще чакам книгата с нетърпение