03 June 2009

наградата IMPAC


Виждам, че Жанет 45 продължава със силните заглавия от поредицата Отвъд - днес, 3 юни, в кафенето Onda срещу Руската църква от 7pm е премиерата на романа на Рауи Хадж Играта на Де Ниро, на чиято корица гордо стои надписът IMPAC за 2008.

Този път няма да говоря за съдържанието на книгата, а за отличието, с която романът гордо се представя - Международната дъблинска литературна награда IMPAC. Нея отдавна си я бях набелязала като тема, защото я намирам за твърде любопитна, а и сега моментът е особено подходящ - съвсем скорo, по-точно на 11 юни, всички ще разберем коя е книгата-победител за 2009.

И така, наградата IMPAC е основана в столицата на Ирландия през 1994 по общата инициатива на Градския и Общинския съвет на Дъблин и компанията за системи с интегриран контрол IMPAC. На сайта на компанията пише, че идеята да подкрепят литературата в най-широк смисъл е тяхна и дошла след "откритието", че това, което свързва служителите й по цялия свят, е именно любовта към книгите, ха!

Тук е моментът да спомена, че наградата е на стойност 100'000 евро и това със сигурност е най-голямата сума, давана на една-единствена белетристична творба, написана или преведена на английски език!

Правилата за участие са следните - за да участва една книга в надпреварата за 2009 например, тя трябва да е издадена за първи път в периода 1 януари - 31 декември 2007, ако е написана на английски, или в периода 1 януари 2003 - 31 декември 2007, ако е написана на друг език, а издаването на английския превод отново трябва да е две години назад.

Тъй като наградата е основана през 1994, първият победител е обявен през 1996 и това е австралиецът Дейвид Малуф.

Номинациите се определят по уникален и доста любопитен начин - всяка библиотека в столицата или голям град на коя да е държава може да предложи до три значими заглавия. Наградата се присъжда всяка година през юни, като "дългият" (или пълният) списък се обявява през октомври/ ноември, а "краткият" (до 10 заглавия) - през март/ април. Международното жури от 5 члена се променя всяка година - именно то определя "краткия" списък и победителя. Който, повтарям, получава 100'000 евро! (А ако книгата е преводна, гледайте какво нещо, авторът взима 75'000, а преводачът - 25'000!)

С това чудесата на IMPAC не свършват - през 2000 година компанията стартира още един свой проект - Международната награда IMPAC за млади автори. Участниците са на възраст между 14 и 18 години от страните Чехия, Малайзия, Тайланд и САЩ. Предадените работи задължително трябва да бъдат на английски. В различните държави наградата се обявява в периода януари - май, за да могат победителите да идат лично в Дъблин за връчването на наградата IMPAC "за възрастни". Разбира се, тъй като са малолетни, родителите им ги придружават на бляскавите церемонии.

И така, списък с всички номинирани и наградени писатели за тази чудна награда можете да намерите тук, а победителят за 2009 ще бъде обявен на 11 юни. На кого да стискам палци, не знам - повечето автори са непознати за България, но както виждаме, Жанет 45 издава миналогодишния победител. С две думи - надежда има!

4 коментара:

Anonymous said...

Владимир Гаджев за Надежда Захариева и наградата IMPAC - http://e-vestnik.bg/6215

Unknown said...

Тази година още по-красиво: http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=Mjk3Mjs1NA==&sql=Mjk3Mjs1NQ==

Unknown said...

А на сайта на наградата г-жа Христова дори си е написала самопохвала: http://www.impacdublinaward.ie/2009/Titles/Mineva.htm

Бистра said...

хахаха, как съм ги пропуснала тия веселби :-)