22 April 2009

Световният ден на книгата (23 април)


Утре, 23 април, за четиринайсти път официално се празнува Световният ден на книгата и авторското право по инициатива на ЮНЕСКО. Датата е избрана, защото се смята за деня на раждането и едновременно смъртта на Шекспир, както и за смъртта на Сервантес.

Много държави и градове измислят различни начини да отбележат празника на четенето, книгоиздаването и авторското право, но традиционно най-големите фиести са в Испания, където за късмет в момента имаме колежка, която ексклузивно ще снима и разказва. :-)

Останалите, които сме си в София, решихме да празнуваме в Докторската градина, като прочетем на глас любимите си детски книжки на малчуганите там. Любовта към четенето се заражда именно в детска възраст, затова за всички ни е важно малките да се запалят по книжките, защото в дългосрочен план това ще осигури на света мислещи и знаещи хора.

Първоначално идеята ни включваше пикник на тревата и домашни сладкиши, но за съжаление времето ни изненада неприятно (това очевидно няма как да важи за лакомствата, намиг). Днес раздадохме флаерите си, които са насочени еднакво и към малките, и към големите - така е, едни ще четат, други ще слушат. (Още не се знае кой каква роля ще си избере обаче.)

Още веднъж - съвсем импровизирано и неформално, утре ще бъдем в Докторската градина в ранния следобед и ще почетем на глас. Елате да ни чуете!

3 коментара:

Евелина Проданова said...

Честит празник, колеги пък и на всички останали! :)

Поръчахме си слънце, ето го и него. И аз съм там с Йордан Радичков под ръчичка!

Ins. said...

Е, получи се добре!:)) много вкусни сладкишчета (браво на Бис и Ива!), слънцето с нас целия ден, а децата - е няма такива уникални същества! :D

Ins. said...

http://kafene.bg/index.php?p=article&aid=5674

:)