30 November 2008

non/ fiction N10

снимката е от Ирина Тройтская

Имам един приятел - малко над 30-те - страстен пътешественик (и фотограф). Мислех, че след като му е роди бебче, малко ще се поспре, но не - в момента е в Китай. Обиколил е почти всички континенти (без Австралия май) и прави следния топ 3 на най-любими градове (без цифри отпред) - Ню Йорк, Буенос Айрес, Москва.

Ех, тази Москва!

Тези дни й се радвам, защото в момента там тече един чудесен фестивал на книгата под патронажа на Държавната агенция за преса и масова комуникация, Правителството в Москва и Московския комитет за телекомуникации и масмедии. Всъщност днес е последният ден от общо пет.

Non/Fiction N10 се провежда за десета поредна година, а от пълното му име става ясно, че се стреми да предлага преди всичко качествени книги - художествени и нехудожествени.
Всъщност той възниква като алтернатива на масовата култура и до днес е запазил главната си идея - за качеството, - затова и все още се прилага селективния подбор.

Заедно със съпътстващата изложба събитието заема около 6'000 кв. метра (1'500 през 1999 година). На тази площ се разполагат 260 участници от 21 държави, предимно европейски ("чуждите" са Канада, Япония и Израел). За 2008 година специален гост е Финландия. Освен чрез изложените по щандовете книги, в панаирната атмосфера човек може да се потопи и като посети някое от специално организираните събития - изложби, семинари, майсторски класове, срещи с автори, четения, интерактивни представяния и дискусии.
Паралелно с този тече и четвъртият панаир за антикварни книги, който също се провежда в периода 26-20 ноември.

"Жанровото" разделение на участниците на Non/ Fiction N10 тази година е следното: художествените книги са за деца и възрастни, а нехудожествените са свързани с образование, бизнес, изкуство, дизайн, архитектура. Специален статут имат "малките" издателства, както и руските библиотеки.

Друг фокус на тазгодишното издание е детската четяща публика, поканена да вземе участие в програмата "Територия на знанието", където ключовите думи са знам и разбирам. Московският "умен" панаир смята, че това са най-важните принципи, за да се чувстват децата добре в света около тях.

Наградите, които се присъждат всяка година, са различни - за автори, за бизнес книги, за преводачи от френски, за издатели и книготърговци.

Завършвам с "Ех, тази Москва!" и ви оставям да разглеждате личните впечатления на Ирина Тройтская.

0 коментара: