10 March 2010

професионален блог за съвременен български език

В гимназията бях едно от онези деца, които въпреки че не си падат много по училището и внимаването в час, обичат занятията по български, умират си да правят тестове, да изкарват шестици и да коментират задълбочено с приятелите си този или онзи езиков въпрос. Точно в тези времена ме върна чудният блог на Павлина Върбанова. Осъзнах колко много са ми липсвали този тип разговори и жадно изчетох всичките й публикации, които са преди всичко насочени към езикознанието - граматика, морфология, пунктуация, лексика...

Павлина е филолог, от години работи като езиков редактор и коректор, а научните й интереси са в сферата на старобългаристиката и историята на българския език.

Тя е всичко, което можем да очакваме от един филолог - умна, забавна, умерена, изтънчена, начетена, внимателна, задълбочена и много повече! Езиковите норми и правила познава отлично, често се допитва до различни речници и граматики, но от друга страна провокира и търси да чуе гласа на своето (и нашето) собствено езиково чувство! Така се оказва, че някои от "старите" правила днес вече тежат, пречат или просто са демодирани и не отговарят на реалността (вижте например публикациите за рода на думата аташе или кавичките).

За тези, които се интересуват от езика, блогът на Павлина е истинско удоволствие и провокация! Ако нещо ви човърка, задайте й въпрос, тя обича! :-)

6 коментара:

Ани said...

Мога да потвърдя горенаписаното и да се подпиша под него с две ръце.
Удоволствие е да се работи с Павлина, а да я познава човек на живо е още по-хубаво! :-)))

Бистра said...

Ани :-)
Благодаря и на теб, защото именно чрез твоя блог попаднах на Павлининия!

Павлина said...

Приятно ме изненада това представяне. Благодаря ти, Бистра! Беше истинско удоволствие да го прочета. Може би бих добавила само едно нещо. То вероятно се подразбира, но по-добре е да го кажа ясно. Не бих искала публикациите ми да се възприемат като истина от последна инстанция. Те просто изразяват моето мнение, което, разбира се, се старая да аргументирам.
Що се отнася до епитетите, които си използвала, те несъмнено обогатяват собствената ми представа за самата мен ;-))))

Бистра said...

:-)

Веселина Вълканова said...

Здравейте, скъпи колеги, с удоволствие ви съобщавам, че номинирах чудесния ви блог за наградата "The Sunshine Award"! Подробности тук:
http://designknigoizd.blogspot.com/2010/03/blog-post_16.html

Бистра said...

Благодарим, доц. Вълканова!