12 July 2009

още поща


Преди няколко години на британската илюстраторка Хариет Ръсел хрумнала следната шантава идея - запитала се какво ли ще се случи, ако изпрати 130 писма до собствения си апартамент в Глазгоу, но преди това старателно "закодира" адреса, написан на всяко от тях, като така провери на какво са готови британските пощенски служители, за да доставят поверените им пликове.

Не че имала нещо за изпращане - като повечето съвременни хора, тя ежедневно ползва имейли и твърде рядко - старомодната поща. В 130-те плика сложила... бели листове.

Разбирам, че става дума повече за покана за игра и точно това намирам за особено забавно (малка серия "игри за непознати" направих и аз преди две години). Хариет "кодира" адреса си чрез огледално писане, ребуси, подробни карти, кръстословици, лабиринти, свържете-точките, комикси и най-различни чудати рисунки.

Струва си да се отбележи, че служителите на Кралската поща се справят чудесно - само 10 от 130-те писма така и не пристигат, като това най-вероятно се дължи на липсата на пощенски код.

От всички получени обратно пликове Хариет подбира любимите си и през 2005 издава книга с всички тях. Още от тях вижте тук и тук.




за подшушването благодаря на Елена

2 коментара:

Elena said...

страхотен пост! мерси!

Теа said...

пхах, аз обичам да пращам подобни на разни хора, обикновено не разбират, нямат време за губене...