29 June 2009

където са дивите неща


Една от най-обичаните детски книжки на света е Където са дивите неща на 81-годишния нюйоркчанин Морис Сендак. Това, че не е преведена на български, със сигурност е лишило много деца от нещо изключително ценно. Книгата е класика и познавам хора, които твърдят, че без нея животът им не би бил същия.

Издадена е за първи път в САЩ през 1963 от Harper & Row, които през 1990 се обединяват с британското издателство William Collins, Sons & Co, за да създадат заедно HarperCollins.

Където са дивите неща е предназначена за деца в детска градина, но както повечето "важни" книги, остава обичана и четена до края на живота.

Барак Обама например твърди, че това е една от любимите му книжки и дори я чете на глас в Белия дом този Великден:



2009 е годината, в която интересът към Дивите неща се възражда. Причината е, че на 16 октомври е премиерата на екранизацията на Спайк Джоунс. Това със сигурност е едно от най-чаканите - и от деца, и от възрастни - заглавия за тази година! От мен също, трейлърът изглежда супер:



Тъй като, както казах, книжката не е издавана на български, си я поръчах на английски. Оказа се една доста сладка малка книжка с четири коли и необичаен формат.

Историята е следната: малкият Макс обича да прави бели и една вечер майка му го изпраща в леглото без вечеря. Той се подсмихва зловещо и започва да си представя, че стаята му се превръща в гора! Качва се на кораб и потегля към непознатите диви земи, където го посрещат цял куп чудовища. Той става техен цар и всички си живеят славно! Една вечер обаче на него му става самотно и му се приисква отново да бъде най-обичаният от някого. Замирисва му на вкусна вечеря, затова зарязва царството си, качва се обратно на кораба и се връща в стаята си, където топлата храна го очаква.








Най-забавното оставих за накрая!
В началото на май тази година, след хиляди отлагания, американският илюстратор Кори Годби, който също е един от онези хора, чийто живот не би бил същия без Където са дивите неща, стартира проектът Terrible Yellow Eyes. Художници от цял свят изпращат рисунките си, вдъхновени от историята на Морис Сендак, за да отпразнуват заедно любовта си към книжката! Любим!

0 коментара: