17 September 2008

the glory of chapbooks

CHAP-BOOK
n евтина книжка с народни приказки, балади, и пр., продавани от странстващи търговци

Така наречените chapbooks се издават от близо 450 години, като през различните периоди са били повече или по-малко актуални, но не са изчезнали като форма и предназначение. Немалко национални и университетски библиотеки съхраняват различни книжки от различните епохи, като при това старателно са ги картотекирали. Шотландската национална библиотека например разполага с повече от 4'000 различни издания.

Интересното е, че в момента те отново се завръщат.
Завръщат се най-вече като алтернатива на големите издателства, които издават масова литература с единствена цел печалба.

Поначало те са малки по обем ръчно правени книжки; обикновено съдържат политически или религиозни трактати, памфлети, приказки, поезия или кратка проза. Издателите пускат неща, които те самите биха искали да четат, но не откриват на пазара. Правят го не с цел да забогатеят, а от любов към книгите. В днешно време чарът им се крие в 100% рециклираните материали, ниските тиражи, артистичната си насоченост и фактора handmade, който - какво да си говорим - е ужасно модерен.

Едно от най-популярните chapbook издателства в момента е blackheath books. На сайта си са качили манифест, от който става ясно в какво вярват и за какво се борят този тип издателства по принцип. Към момента те не толкова се противопоставят на културата на блоговете, а дори я използват, за да промотират книгите си.

Вижте това клипче например:



За този вид книги разбрах от тази прекрасна статия, чието четене горещо препоръчвам.

0 коментара: