16 February 2010

с какво са нови електронните книги


Какво е електронната книга и по какво се различава от гутенберговата? Сега ще обясня набързо това, което считам за належащо, пък вбъдеще ще разширя темата с по-конкретни и интересни неща.

Така, знаем, че книгата е медия, която открай време мени своя носител. Нали се сещате - възли, кости на животни, черупки на костенурки, бамбук, кожи, камъни, метални пластини, коприна, хартия... За да стигнем до днешния ден, когато книгите започват да стават електронни масово - тече световна дигитализация на библиотеките, създателите на четци се опитват да ни убедят, че "това е бъдещето" и ни предлагат топ оферти с безплатна доставка. Не че традиционни гутенбергови няма да има, както днес също така всеки може да издаде каменна книга - въпросът е, че виртуалната реалност работи по свои правила и превръща и книгите в единици и нули.

Днес всеки модерен човек, който се е сетил да си смени скоро телефона, вероятно си е купил смартфон. Вярвам, че до 5 години "обикновените" джиесеми ще се ползват преди всичко от баби и дядовци. За всеки смартфон може да се купи или свали безплатно приложение за четене на електронни книги; таблетите също имат специален софтуер; четците за електронни книги са направени конкретно за това.

Компютрите обаче не са!
Те не стават за книги! За списания - може; Лайта най-често така си го чета, но той е 32 страници, нали. Просто тези pdf-и не са направени за електронно четене, а за печат на хартия! Това че ни ги пускат на сайта, е просто бонус.

Всеки, който се опитва да вземе "традиционна" книга (pdf за печат) и да я качи за четене в сайт като Issuu, да речем, просто не разбира за какво става дума! Това е един късоглед опит да се постави книгата във виртуалната среда, без никой да се погрижи да я оптимизира, за да бъде адекватна тя там! Че кой би прочел 350 страници в уеб? При това със зумване, моля ви се! Услуги от рода на Issuu са предназначени за preview! Прелистване, а не четене!

Тези "електронни издатели" се опитват да ни убедят, че техните продукти са "напълно безплатни", само че така ни причиняват толкова главоболия, че аз лично тотално се отказвам да се занимавам с тях дори когато книгите ме интересуват.

Късоглед е и другият вариант - отворих тези дни Замунда, за да видя какви електронни книги "предлага" и си свалих няколко за проба. Ами тези ъплоудъри просто сканират хартиени книги в pdf! И какво се очаква да направя? - да ги разпечатам? Да скролвам цяла неделя?

Когато подготвяхме първия брой на 4Publishing, проучих детайлно форматите за електронни издания. Такива, разбира се, има много и това е проблем - няма устройство, което да чете всичко. Проблемът на така масовия pdf е, че настройките за неговите шрифт, кегел, междуредови пространства обикновено са заключени - не можеш да ги променяш според нуждите си. Оказа се, че най-безопасният формат е добрият стар txt. Сериозни библиотеки като проекта Гутенберг, българската Читанка и любимия ми Тruly-Free използват предимно txt с малки изключения за html и epub.

Ето един полезен линк относно различните формати и съвместимост с устройствата. Към края има две таблици, които доста са се разширили от последния път, когато четох статията. Втората таблица - кой формат на какъв хардуер върви - е красноречива - txt четат всички освен Nook (който едва сега стартира и някакси предчувствам, че във второто поколение тази "екстра" ще бъде въведена). Pdf изглежда добре (всички освен Azbooka WISEreader го поддържат), но ви казах защо не ми допада.

И да се върна на моя личен опит с електронното книгоиздаване - нашето списание излезе а) на хартия; б) в пълния pdf, който отиде за печат - с картинки, дизайн и всичко; в) в txt версия за четци. Водени от принципа, че съдържанието трябва да е възможно най-достъпно, спряхме се на txt. Колкото лесно изглеждаше да се направи "лекия" файл, толкова изненадани бяхме всички, когато се оказа доста досадно и пипкаво. В него, да речем, няма болд или курсив - трябваше да слагаме обратно кавичките, които по-рано старателно бяхме махнали; всички заглавия минаха в CAPS; направихме смешни тагове от рода на <реклама на ХХХ> за нашите мили рекламодатели и спонсори. Искам да кажа, че тази електронна версия също изисква работа.

Казното дотук, разбира се, не претендира за изчерпателност, има още много възможни формати в зависимост от целите и неща, които трябва да имаме предвид - дали файлът ще има картинки, специално форматиране (стихове) или нещо друго. Това, заради което станах вдъхновена от леглото в 4 през нощта и което смятам за важно, е следното: електронните книги са нещо ново, те са различни! Не става да вземем нещо от материалния свят и да го пренесем едно към едно във виртуалния! То трябва да се създаде отново, да се оптимизира, така че да бъде адекватно на средата си. И още нещо - винаги ми става смешно, когато хора, които не са прочели и пет електронни книги, ама истински - по 350 страници, - седнат да бистрят въпроса. Щом темата им е интересна, да оставят за малко хартията - тя може и да прашаса, но няма да избяга!

7 коментара:

Александър Кръстев said...

Хехе, ти какъв е-четец ползваш?

Ins. said...

хаха мисля, че никога няма да ми омръзне да чета твоя увлекателен стил! :)

Бистра said...

Алекс, едва ли това е най-същественият въпрос, още повече че съм дала визуално отговора - виж снимката горе. А щом толкова те интересува - освен Айпода, използвам и Нокиата си. Софтуеът е въответно Stanza и iSilo.

Инчето пък много ме разсмя, защото след цялото това бичване, от което дори мен ме досрамя, очаквах малко критика. :-)

Anonymous said...

Като няма по-добро и пидиефа е приемлив като най популярен. Той се развива и прибавя нови функции за интерактивно четене, само не знам дали са в отворения му стандарт, вградени.

Да не забравяме и аудио книгите, там е напълно друга работа и тепърва според мен ще се развиват.

Има едно устройство http://www.kno.com/ , което най ми допада от четците. Страхотно устройство според мен само не знам дали има i-ink.

Anonymous said...

Kno е компютър тип "таблет", тоест не е същински електронен четец.
Повече информация тук: www.kno.com, http://en.wikipedia.org/wiki/Kno, и тук: www.youtube.com/watch?v=6VeTnZ-YlEk
Таблетите се очертават като най-новата мода (естествено налагана по всякакви начини) в преносимите устройства.
Виждам, че в него има оригинални идеи (например двa екрана, имитирайки обикновена книга), но има един един съществен недостатък - екрана му е като на телефон с touchscreen, а не е с т.нар. електронна хартия (E-ink - http://en.wikipedia.org/wiki/E_Ink).
Аз чакам да се появят подобни устройства със цветна ел. хартия.
Ех, мечти...
Засега обаче бих се задоволил с Hanlin v3+ или Kindle 3 :)
Не разбирам, кое е устройството на снимката? Прилича ми на ел. хартия, а нито iPod, нито Nokia използват такава :^)

Anonymous said...

Още един хубав сайт с безплатни електронни книги: http://ebooks.adelaide.edu.au/
Книгите са класически и на английски.

Revel said...

Электронные книжки самое удобное из удобного нету необходимости таскать с собой тонный книг на случай если захочется почитать в пути. сам читаю на ходу на своем айподе.